Printre cele mai extinse escrocherii cripto descoperite recent se numără platforma Start options și criptomoneda Bitcoiin2G sau B2G. Prin aceasta sute de oameni de pe mai multe continente au fost păgubiți cu sume ce încep de la 1000$. Criptomoneda a fost promovată de actorul Steven Seagal , iar escrocheria a cuprins mai multe platforme.

ICO-ul B2G s-a încheiat în New Jersey, când biroul local al SEC a luat măsuri pentru a le suspenda activitatea. Aparent, compania din spatele escrocheriei se numește Dragon Mining.

Cloud mining prin Start Options

Piramida problemelor a început, pentru cea mai mare parte a victimelor, cu o companie numită Start Options. Acesta oferea investitorilor posibilitatea de a participa la o operațiune de cloud mining cu sume începând de la 1000$. Binențeles, se promiteau profituri lunare de 25% sau mai mult și ofereau statistici de minare utilizatorilor.

Odată cu creșterea pieței din 2017, Start Options a lansat un program de recomandări (affiliate marketing). Similar cu multe alte escocherii și scheme Ponzi, membrii existenți primeau recompese pentru atragerea altor participanți. Conform rapoartelor, la acest stadiu participanții erau plătiți în Bitcoin prin transferuri directe.

Introducerea B2G și Thorex

În februarie 2018, Start Options a anunțat că se va axa pe minarea de Bitcoiin2G sau B2G. Aceasta era o criptomonedă ce fusese promovată de Steven Seagal drept ”noua generație de Bitcoin”.
Bitcoin2gen (Bitcoin Second Generation) se descrie astfel:

”Bitcoiin2Gen este o criptomonedă auto-susținută care transformă lumea cripto prin crearea unui ecosistem digital. Ecosistemul auto-susținător al lui Bitcoiin este un mediu deschis, colaborativ, al unei criptomonede (B2G), al unui ecosistem minier (Dragon Mining Tech) și al unui cripto-portofel (portofel B2G).”

Odată cu introducerea B2G, sistemul de plată a profiturilor s-a modificat semnificativ. În locul transferurilor directe, Start Options a creat noua platformă Thorex. În teorie, aceasta se baza pe criptomoneda stabilă SMT, raportată la dolarul american.

În realitate, cei ce au încercat să utilizeze platforma Thorex pentru a-și retrage fondurile nu au reușit să o facă.

Sunt implicate exchange-urile HitBTC și Exrates

B2G era la momentul respectiv listată pe două platforme exchange – HitBTC și Extrates. HitBTC permite listarea tokenurilor contra cost, dar nu permitea depozite și retrageri de B2G. Practic, tranzacțiile se puteau efectua doar cu criptomonedele B2G introduse pe platformă la listare.

Exrates în schimb permitea deposite și retrageri, dar prețul stabilit era comparativ mai mic.

În iunie 2018, de exemplu, pe HitBTC, prețul B2G ajunsese la 240$. Pe Exrates, în schimb, era de doar câțiva cenți.

StartOptions își baza recompensele B2G pe prețul HitBTC, ceea ce automat a însemnat că investitorii primeau criptomonede fără valoare. Când au fost acuzați de înșelătorie, compania din spatele B2G a anunțat că a dat în judecată HitBTC pentru manipularea prețurilor.

Start Options dispare, intră în scenă Bitcoin Trading World și BTC Factory

Când contractele de pe Start Options au ajuns la termen, platfrorma a încetat să mai răspundă la solicitări. Utilizatorilor li s-a oferit o ”mână de ajutor” de către companiile Bitcoin Trading World (BTW) și BTC Factory. Aparent, aceste au fost dispuse să preia o parte dintre contracte, contra cost. Practic, cele două companii au profitat de un grup de investitori naivi pentru a le vinde alte ”oportunități”.

În noimebrie 2018, contractele BTW și BTC Factory, amebel din Hong Kong, au atins termenul de expirare.

Dragon Mining, compania din spatele escrocheriei

Toate cele trei platforme menționate, Start Options, Bitcoin Trading World și BTC Factory oferă în prezent link-uri către site-ul Dragon Mining pentru recuperarea fondurilor.

Escrocheria nu se încheie aici. Dragon Mining a susținut că toți investitorii au posibilitatea de a-și recupera banii prin sistemul de asigurări ale companiei. Binențeles, acest sistem presupune costuri adiționale.

”Aceasta a fost structura ofertei lor: au spus că vor plăti 50% din depozitul inițial într-un an. Trebuie să plătiți un procent din această sumă pentru a participa la programul de asigurare. Apoi, după un an, prețul B2G va crește și veți putea să vă retrageți întregul depozit.”,

explică una dintre victime.

Dragon Mining este punctul culminant al piramidei. Ei au derulat câteva scheme foarte asemănătoare cu Start Options, precum:
Bitcoin Trading World
BTC Trader Online
Crypto Mining Space
BTC Mining Factory
Palilula Mining
Coin Pool Mining
Trinity Mining

Fiecare dintre aceste companii avea un model similar. Au vândut contracte miniere, în cele din urmă plătite în B2G și au avut o asociere cu DragonMining. În prezent, o parte dintre victimele înșelătoriei au organizat un grup denumit Crypto Crime Fighters, urmărind să inițieze o acțiune în justiție comună împotriva companiei.