Proiectul Bitconnect – Unul dintre cele mai mari scandaluri publice din lumea cripto are parte de un nou episod în India.

Divyesh Darji, considerat liderul pentru proiectul Bitconnect în India, a fost arestat săptămâna trecută pe aeroportul din Delhi. Darji și colaboratorii săi sunt acuzați că au sustras milioane de dolari de la investitorii indieni care au participat în ceea ce s-a dovedit o schemă Ponzi.

Bitconnect India era înregistrată în Marea Britanie, însă opera din turnul Burj Khalifa din Dubai.

Divyesh Darji a fost unul dintre liderii operațiunii, alături de alte personalități locale precum Satish Kumbhani, Dhavl Mavani și Suresh Gorasiya.

Aceștia au profitat de un moment dificil din istoria economică a Indiei pentru a promova operațiunea Bitconnect.

La sfârșitul lui 2016, guvernul indian a retras brusc de pe piață bancnotele de ₹500 și ₹1000 din seria Mahatma Ghandi (echivalentul bancnotelor de 5 și 10 lei din România), ceea ce a generat o criză monetară semnificativă.

Populația s-a panicat, astfel încât promoterii Bitconnect au putut ușor să convingă afaceriștii să investească în criptomoneda BCC.

Proiectul Bitconnect

promitea profituri fabuloase și oferea comisioane mari pentru atragerea altor persoane în sistem. Întreaga idee avea toate semnalele unei scheme Ponzi, însă populația s-a lăsat ușor păcălită.

Cât timp piața a avut un trend ascendent în a doua jumătate a lui 2017, schema a funcționat perfect. Succesul Bitconnect a durat însă până la primul semn de scădere a Bitcoin.

În luna ianuarie 2018, întreaga schemă s-a prăbușit. Platforma Bitconnect și-a suspendat activitatea, iar majoritatea celor care erau implicați în structura de conducere în India au fugit din țară.

Divyesh Darji s-a aflat în Dubai în ultimele luni. Autoritățile din India care investigau compania au emis notificări de reținere la graniță. Săptămâna trecută, Darji a fost arestat de Departmentul de Imigrație pe aeroportul din Delhi.

Acesta este acuzat de fraudă și înșelarea investitorilor, provocând pagube de milioane de rupii.