La data de 27 iunie a avut loc o corecţie majoră pe piaţă. Datorită acesteia, market cap-ul global al criptomonedelor a scăzut sub 100 de miliarde de dolari. Toate monedele din Top 30 au înregistrat scăderi în valoare, iar market cap-urile acestora au avut pierderi de 20% – 30%.

Deprecierea bitcoinului

Aşa cum s-a mai întâmplat în trecut, slăbirea bitcoinului a tras în jos şi celelalte criptovalute.
Astfel, când preţul bitcoinului a ajuns 2370$ (de la 2700$), întreaga piaţă a suferit o corecţie. De exemplu, market cap-ul ethereumului a scăzut de la 30 la 22 miliarde de dolari.
Pentru a analiza scăderea pe termen scurt a bitcoinului, am luat în considerare părerile a doi experţi în finanţe, Max Keiser şi Andreas Antonopoulos.


Pe 15 iunie, după o corecţie minoră, Antonopoulos le răspundea traderilor şi investitorilor: “Unii dintre voi se întreabă de ce se prăbuşesc criptovalutele. Însă niciunul nu se întreabă “de ce cresc totuşi preţurile monedelor?”. Iată şi motivul: Atât valoarea bitcoinului cât şi valorile celorlalte monede se bazează exclusiv pe cererea de pe piaţă. Astfel, preţurile variază în funcţie de gradul de cerere de pe piaţă. Cu alte cuvinte, în momentele în care investitorii nu pot justifica aprecierile criptovalutelor, cel mai probabil va urma o corecţie de preţ.

Noi recorduri după corecţiile de preţ

Max Keiser, gazda emisiunii Keiser Report de la postul de televiziune RT, a fost mereu încrezător în puterea de revenire a bitcoinului. Ceea ce s-a întâmplat anterior în luna iunie, când bitcoinul a scăzut de la 2400$ la 1900$, pentru a atinge apoi recordul de 3000$, întăreşte afirmaţiile acestuia.
Din acest motiv, pe 20 iunie Keiser a estimat că bitcoinul va ajunge în curând la valoarea de 5000$. În plus, predicţia lui se sprijină şi pe faptul că în viitorul apropiat se vor rezolva problemele de scalabilitate, fără a se apela la o bifurcaţie hard.
“Bitcoinul se apropie de noi recorduri. Organele de reglementare or să își frece mâinile când vor vedea prețuri de 5000-10.000$. Bun venit noii ordini mondiale pe piața cripto.”, declara Keiser.

Cererea este în creştere

Cererea de bitcoin este în creştere în toată lumea. Guvernele din tot mai multe ţări încep să recunoască, să înţeleagă şi să adopte bitcoinul. Recent, cel mai mare site de catering polonez, Pyszne, a început să accepte plăţile cu criptomonedă. Cererea de ethereum, litecoin, ethereum clasic sau alte criptovalute este de asemenea în creştere.
Corecţiile pe termen scurt ale pieţei nu sunt văzute drept un impediment de către investitori.

Sursa – Cointelegraph