Bitcoin tocmai a ieșit din noiembrie – cea mai proastă lună din ultimii șapte ani în ceea ce privește scăderea prețurilor. Criptomoneda de pe locul 1 a scăzut cu aproape 40% în această singură lună, trăgând întreaga piață cripto în jos. Doar luna aprilie 2011 a reprezentat o cădere similară.

BTC a început luna noiembrie la nivelul de 6400$, preț la care a ajuns după o perioadă prelungită de stabilitate.

Atmosfera din comunitatea cripto era destul de plictisitoare, deoarece nu exista imbold pentru evoluția într-o direcție anume. Singurele discuții interesante se refereau la Bitcoin Cash – un upgrade controversat a dus la apariția a două tabere.

În prima săptămână a lunii noiembrie, SEC a anunțat că va lansa clarificări pentru emitenții de tokenuri. Autoritatea de reglementare americană a promis că va publica un ghid ușor de urmărit care să îi ajute să identifice dacă acestea sunt tokenuri security sau nu. Până în prezent, însă, SEC nu a publicat încă nimic și a amânat deciziile cu privire la Bitcoin ETF până anul viitor.

Conflictul dintre cele două tabere Bitcoin Cash s-a agravat, cu amenințări de atacuri de hash. Comunitatea a reacționat negativ, iar odată cu hard fork-ul Bitcoin Cash, prețul Bitcoin s-a prăbușit peste noapte.

De la 6400 de dolari, BTC a scăzut la 5600$ într-o singură zi, pe 15 noiembrie. Scăderea a continuat în ritm accentuat, alimentată și de mass-media mainstream. Un raport Bloomberg a prezis că Bitcoin va scădea până la 1.500 dolari.

După câteva zile de încercări de recuperare, prețul BTC a scăzut și mai mult pe 20 noiembrie. ”Taurii” de pe piață au încercat să mențină nivelul de rezistență de 5500$ fără succes. O săptămână mai târziu, Bitcoin a ajuns la 3600$, provocând panică printre investitori. Volumul de tranzacții s-a dublat, majoritatea încercând să vândă masiv și să iasă de pe piață.

Acțiunile SEC împotriva exchange-ului EtherDelta și a câtorva ICO-uri au alimentat panica. Avocații pro-Bitcoin au încercat să încurajeze comunitatea, cu succes foarte limitat.

Analiștii au fost bulversați de scăderea atât de bruscă, care a dat peste cap iluzia că Bitcoin ar fi ajuns la nivelul minim. Cei mai afectați au fost minerii Bitcoin, care au început să își închidă operațiunile din cauza pierderilor înregistrate.

Fermele din China au început să vândă hardware de minare în cantități masive, la prețuri derizorii. Marile mining pool-uri au raportat pierderi substanțiale pe trimestrul trei. Rata de hash din rețeaua Bitcoin a scăzut de la 57.5 milioane TH/s până la 33.4 milioane TH/s în cursul lunii noiembrie.

Odată cu Bitcoin, toate criptomonedele au înregistrat scăderi substanțiale, unele de peste 60%.

În prezent, majoritatea analiștilor sunt de părere că volatilitatea prețurilor se va menține timp de câteva luni. Lansarea platformei Bakkt de către Intercontinental Exchange, amânată pentru luna ianuarie, se speră că va ajuta la redresarea Bitcoin și a întregii piețe.