Predicții bitcoin 2017 – CoinTelegraph a publicat ieri un articol optimist, care spunea că bitcoinul ar putea să ajungă la 2000 de dolari. Pe canalul de Telegram din România (Bitcoin România) cineva a făcut un sondaj în rândul utilizatorilor pentru a afla cât preconizează ei că va costa o fisă în 2017. Românii nu au fost chiar atât de optimiști, dar au spus în mare parte că se așteaptă la cel puțin 1000$.

De ce este important ce crede comunitatea și presa? Pentru că bitcoinul, la fel ca orice alte monede, valorează exact atât cât cred utilizatorii că valorează și cât sunt dispuși să plătească pentru el. Tot în primul rând, pentru că există o inteligență a mulțimilor – evaluarea pe care o face un grup mare de oameni este destul de apropiată de rezultatul final. Nici articolele din presă nu sunt de neglijat. Presa crează emoționalitate pe piață, face oamenii să reacționeze mai impulsiv. Fie că articolul este întemeiat sau nu, simpla lui apariție într-o revistă populară în rândul bitcoinerilor poate crea un val de cumpărare și o creștere în consecință. Așa cum presa face să se propage panică, poate propaga și optimism.

Iată însă care sunt argumentele celor de la CoinTelegraph, dublate de câteva la care ne-am gândit noi, la GoanaDupăBitcoin.

Președinția lui Donald Trump

Piața americană are o influență majoră asupra prețului bitcoin. Este cea mai puternică economie democrată, care încurajează cercetarea. În plus, prețul bitcoin este raportat pe majoritatea schimburilor în primul rând la dolarul american, după care se face conversia în alte monede naționale.

O scădere a puterii de cumpărare a dolarului va crește, în consecință, prețul bitcoin.

Pe plan politic, America este într-o perioadă incertă, sub o conducere imprevizibilă – exact situația de care traderii se feresc.

”Regimul fiscal al lui Donald Trump, care cheltuiește bulimic, ar putea să crească datoriile naționale de 20 de triliarde de dolari și să tripleze deficitul bugetar de la 600 de miliarde la 1,2-1,8 triliarde” scriu cei de la CoinTelegraph. Acest lucru va crea inflație, ceea ce ar forța rezerva federală să accelereze creșterea dobânzilor și să creeze un efect de domino pe toate piețele. Asta înseamnă că cetățenii se vor îndrepta către investiții alternative.

Raportul celor de la Saxo Bank spune că s-ar putea crea condiții ideale pentru ca prețul bitcoin să ajungă la 2000 de dolari americani până anul viitor.

China ar urma să depășească așteptările tuturor

Și China are un rol important pe piața criptovalutei și o apetență specială pentru bitcoin. În plus, este centrul de minare al bitcoinului, cu un monopol de peste 60% pe piața de mineri.

Pe 1 decembrie China a restricționat importul de aur, pentru a preveni ieșirea capitalului din țară.

”Un factor uriaș care determină cvasi-sincronizarea de preț dintre bitcoin și yuan este volumul de tranzacționare chinez, care se corelează cu prețul bitcoin. Banca centrală chineză și autoritățile încearcă să recupereze valoarea yuanului, care a scăzut cu 5,8 procente față de dolar anul acesta” spune articolul.

Cei de la Saxo Bank notează că se așteaptă ca guvernul Chinez să depășească așteptările de creștere în anii următori, adăugând la încetinirea economică. Este o situație previzibilă, datorită nivelelor mari de investiții de aproape 50% din PIB, în timp ce datoriile totale au crescut la 237% din PIB.

Așadar, China nu se află în cea mai fericită situație, iar cetățenii văd în bitcoin o alternativă pentru stocarea și transmiterea de valori. Se așteaptă deci volume mai mari de tranzacționare pe piața bitcoin din China și un impuls deloc de neglijat pentru bitcoin din partea acestei economii gigant.

Prezența bitcoinului în țările emergente

Bitcoinul a început să își facă simțită prezența pe piețe emergente. 2016 a fost un an dificil, care ”mai mult ca niciodată, a sincronizat politicieni de proastă calitate în întreaga lume” (după spusele lui Cristian Tudor Popescu).

Acest lucru se vede foarte bine pe piață. Dacă marile puteri au sfârșit pe mâna unor politicieni cu capacități îndoielnice, economiile emergente au fost afectate de decizii bizare. Cu alte cuvinte, mai mulți președinți lipsiți de cultură economică au decis colectiv să se împuște singuri în picior.

Bitcoinul este superb pentru că reușește să creeze competiție pentru monedele emise de băncile centrale. Astfel, economiile cu guvernare inteligentă își pot continua demersurile, în timp ce guvernările defecte pot să fie puse la punct și șantajate de cetățeni cu ajutorul bitcoinului.

În India, președintele Modi a venit cu o idee halucinantă pentru economiști. A scos brusc din circulație bancnotele de 1000 de rupii în încercarea de a scoate din circulație banii murdari de pe piață. Acest lucru a afectat economiile populației, într-o țară oricum prost deservită de instituțiile bancare. Așa au ajuns indienii să prindă gustul criptomonedei, care nu este supusă deciziilor guvernamentale. Vorbim aici despre o populație de 1,2 miliarde de cetățeni la recensământul din 2013, oameni în mare parte săraci și care au toate motivele să se îndrepte către o metodă mai bună de stocare a valorilor,  bitcoin.

Arunca un ochi la ce e nou in Bitcoin!

Și în America de Sud politicile guvernamentale pot motiva cetățenii să renunțe la monedele naționale în favoarea bitcoinului. În Argentina există o dramatică criză economică și o luptă (la propriu) pentru mâncare ! Populația de aici este și ea prost deservită de bănci, cu mai mult de 60% din cetățeni neraliați la vreo bancă. Popularitatea bitcoinului a crescut, iar la începutul lui 2017 am putea să vedem niște mișcări mai hotărâte ale pieței.

În Filipine energia electrică este gratuită, ceea ce ne face să ne întrebăm…de ce nu au început să mineze bitcoin până acum? Deja lobby-ul pentru aceste activități se face de mai bine de două luni, iar efectele s-ar putea face simțite din ianuarie.

România?

Bineînțeles, nici România nu lipsește de pe listă. Uniunea Europeană încurajează investițiile în energie verde și au existat mai multe proiecte finanțate în acest scop. Până în 2020, UE vrea ca 20% din energie să fie produsă din surse regenerabile. Până în 2027, 27% iar până în 2050 se așteaptă o reducere cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu nivelurile din 1990.

Cifrele sună foarte bine. În Brașov există mai multe ferme de energie solară, iar în sudul țării (în special Tulcea) morile de energie eoliană fac parte din peisajul local.

Problema rămâne însă corupția. Da, mai mulți oameni au reușit să obțină proiecte și să construiască infrastructura, însă acum, din reaua voință a autorităților și a companiilor private de energie, aceasta ajunge să nu se cumpere. Se produce în continuare energie electrică poluantă, iar companiile private pot refuza să cumpere energie verde. Avem deci un surplus. Curiozitatea rămâne cât le va lua românilor să atașeze mineri bitcoin și să mineze fără costuri.

România nu este o influență majoră pe piața bitcoin. Nici populația nu este nici pe departe la fel de semnificativă ca a Indiei, după cifre. Este însă un factor care ar putea să ne pună pe harta criptomonedelor iar dacă surplusul de energie electrică ar intra în totalitate pe piața de minare (ceea ce este totuși puțin probabil) s-ar putea face simțită o schimbare.

Afaceri bitcoin

Ianuarie 2017 aduce un eveniment important în politica de vârf. Începe președinția controversatului și imprevizibilului Donald Trump. La fel de importante însă sunt și evenimentele mai mici și mai puțin răsunătoare din această perioadă, cum ar fi lansarea Megaupload 2.0.

Megaupload este un serviciu popular de streaming online. Va avea implementat și sistemul de portofel bitcoin de la Bitcache.

Ideea lui Kim Dotcom ar putea să contribuie la creșterea prețului bitcoin, dacă ne bazăm și pe ideea vehiculată cum că produsul ar rezolva problemele de scalabilitate ale bitcoinului.

Serviciul anonim de cloud sharing și găzduire de materiale video ar deservi teoretic 103 milioane de oameni și ar urma să se lanseze în luna ianuarie.

Toate aceste evenimente sunt de impact asupra prețului bitcoin și toate se sincronizează într-o perioadă scurtă de timp. Efectele unui 2016 incert politic se vor vedea în economiile naționale. Așadar, tot mai mulți oameni caută o formulă de siguranță și de stocare a valorilor. Încrederea în guverne a scăzut iar notorietatea bitcoinului a crescut. Chiar dacă 2000$ poate părea o cifră optimistă, simplul fapt că este o cifră vehiculată în presă și susținută de evenimentele politice poate să facă prețul să spargă prag după prag.

Un 2017 norocos vă dorim, și dumneavoastră și monedei bitcoin !

Daca nu ai gasit in acest articol ce cautai, incearca si aici!