Preţul bitcoinului stabileşte un nou record, moneda fiind cotată la 1733$. După cum s-a întâmplat în ultima lună, piaţa japoneză a stat în spatele acestei creşteri, procesând tranzacţii cu bitcoini la un preţ de 1800$ pentru o unitate.

 Japonia şi Coreea de Sud, 2 pioni importanţi

Piaţa japoneză de exchange este în continuare cea mai mare din lume, cu un market share de 41.8%.

Piaţa sud coreeană se situează sub cea din S.U.A., cu un market share de aproximativ 8%. În total, în Japonia şi în Coreea de Sud se tranzacţionează jumătate din tranzacţiile din toată lumea.

Aprecierea bitcoinului din ultimele zile poate fi atribuită acestor doi jucători de pe piaţă. Întâmplător, pe aceste pieţe este prezentă şi o cerere mai mare de monedă din partea traderilor şi a investitorilor, motiv pentru care preţul unui bitcoin este substanţial mai mare decât pe pieţele din S.U.A. şi China.

În prezent, preţul unei monede se tranzacţionează în Japonia cu aproximativ 1800$. Luând în calcul faptul că pe piaţa japoneză se efectuează aproximativ 50% din tranzacţiile la nivel global, putem spune că această piaţă dă tonul în lume în ceea ce priveşte preţul bitcoinului.

La exchange-urile din Coreea de Sud, un bitcoin se tranzacţionează la o valoare record de 1970$, cu 15% mai mult decât în S. U.A. şi cu 9% mai mult decât în Japonia.

Subaprecierea bitcoinului

Referitor la subaprecierea preţului se poate dezbate pe larg. Cererea de bitcoin în China a scăzut constant în ultimele luni datorită mişcărilor efectuate de guvern şi de People’s Bank of China. Au implementat programele Know Your Customer (KYC) şi Anti-Money Laundering (AML).

Mass-media din China a scris despre faptul că pentru a apela la exchange-urile locale, clienţii trebuie să prezinte documente bancare, să treacă printr-o serie de interviuri sau să aducă alte documente de identitate.

Din aceste cauze, decât să treacă prin aceste proceduri dificile, piaţa din China s-a reorientat. Apelează la tranzacţii extrabursiere (OTC), mişcare pe care guvernul nu o agreează deloc. Astfel, la exchange-urile obişnuite, bitcoinul se tranzacţionează la un preţ de doar 1350$, cu 70% mai mic decât în Japonia.

Va ajunge bitcoinul la 4000$?

Într-un interviu acordat celor de la CNBC, Daniel Masters, director al Global Advisors Bitcoin Investment Fund a declarat:

“Luând ca exemplu bifurcaţia litecoinului, oamenii încep să fie mai încrezători în implementarea SegWit. În următoarele 8-14 luni estimez un preţ de 4000$.”

Boom-ul înregistrat pe pieţele de exchange din Japonia şi din Coreea de Sud reprezintă un factor important pentru creşterea bitcoinului din ultima perioadă. Pe lângă acesta, optimismul cu care este privit acum SegWit contribuie de asemenea la acest trend crescător. Tot mai mulţi investitori sunt de părere că odată rezolvata problema scalabilităţii, preţul criptomonedei va creşte şi mai mult.

Sursa – Cointelegraph