Rata de dominanță a Bitcoin este în scădere și a ajuns la 50.9%, conform CoinMarketCap. Acest fapt se datorează performanței pozitive ale celorlalte criptomonede și tokenuri.

Cea mai mică valoare a fost înregistrată în luna ianuarie 2018, când Bitcoin reprezenta doar 32.5% din piață. La momentul respectiv, scăderea s-a datorat exploziei de ICO-uri lansate pe piața cripto.

În prezent, scăderea dominanței Bitcoin a fost determinată de creșterea semnificativă a interesului pentru altcoins. Prețul BTC s-a situat în intervalul 3200-4300$ în ultimele trei luni.

scăderea dominanței Bitcoin

Altcoin cresc, Bitcoin se menține

Cu toate acestea, tokenuri precum enjin (ENJ), binance coin (BNB) și Litecoin (LTC) au avut creșteri explozive. Prețul lor a crescut cu 406, 181 și 197% în ultimele trei luni, conform datelor furnizate de Messari.

De altfel, majoritatea criptomonedelor și tokenurilor au înregistrat creșteri procentuale în ultimele luni. Excepții semnificative sunt Ethereum, ce a scăzut cu 2% și XRP, ce a scăzut cu 12.5% în ultimele 3 luni.

Drept urmare, capitalizarea altcoins a crescut cu 33%, de la 51 miliarde dolari pe 6 februarie, la valoarea actuală de aproximativ 69 miliarde de dolari.

În același timp, capitalizarea Bitcoin a înregistrat o creștere notabilă, dar mai mică decât cea a altcoins. Market cap-ul Bitcoin a crescut cu 20%, de la 59 de miliarde de dolari pe 6 februarie până la valoarea sa actuală de 71 de miliarde.

Revitalizarea ICO-urilor?

Scăderea dominanței Bitcoin semnalează orientarea investitorilor spre piața activelor mai ”riscante” de tip altcoins. De asemenea, poate semnala o învigorare a pieței ICO – tokenurile nou lansate se înmulțesc și atrag mai multe fonduri.

Cu toate că piața ICO-urilor a scăzut semnificativ pe parcursul anului 2018, în prezent se înregistrează o revenire. Apariția de noi trenduri, precum așa-numitele IEO (initial exchange offerings) sprijină această tendință.

În prezent, evaluarea totală a pieței cripto este de 139,5 miliarde de dolari. Aceasta este o scădere cu 85% față de nivelul maxim de 835 miliarde dolari stabilit pe 7 ianuarie 2018.