Ultimul raport al companiei Chainalysis relevă că escrocii preferă blockchain-ul Ethereum pentru a păcăli investitorii naivi.

Odată cu dezvoltarea industriei cripto, s-au înmulțit și cei care doresc să profite de această oportunitate pentru a câștiga bani ușor. Unii au optat pentru crearea propriilor blockchain-uri sau modele de infrastructură. Cea mai mare parte însă au optat pentru utilizarea facilităților oferite de ecosistemul Ethereum.

În ultimii doi ani, Chainalysis a descoperit că fraudele s-au înmulțit, iar tokenurile Ethereum ”sunt criptomonedele preferate dintr-o varietate de motive”.

Fraudă, scheme Ponzi, exit scams de ICO și phishing

Raportul Chainalysis relevă că există patru tipuri de escrocherii frecvente în spațiul Ethereum – frauda, schemele piramidale (Ponzi), exit scams după derularea de ICO și încercările de phishing.

“Escrocii inovatori au executat mai multe scheme complexe de tip Ponzi și ICO care au generat venituri de milioane de dolari. Aceste scheme mai sofisticate au dominat a doua jumătate a anului 2018”,

se arată în raportul Chainalysis.

În 2017, escrocheriile s-au ridicat la valoarea de 17 milioane de dolari. Anul trecut însă, în jur de 0,01% din criptomonedele ETH în circulație au fost implicate în fraude. Per total, numărul de proiecte frauduloase a scăzut în 2018, dar valoarea acestora a crescut până la 36 milioane de dolari. Escrocheriile au fost mai mari, mai sofisticate si extrem de profitabile.

Raportul explică:

“De la sfârșitul anului 2016 până la sfârșitul anului 2018, Chainalysis a identificat peste 2.000 de escrocheri pe Ethereum care au primit fonduri de la aproape 40.000 de utilizatori unici. Activitatea înșelătoare a crescut dramatic în 2018, reprezentând aproape 75% din activitatea de scamming care a avut loc în acel an. “

Chainalysis, este o compania de monitorizare a blokchcain-urilor și lansează periodic rapoarte privind recentele “tendințe în criminalitatea cripto”. Informațiile prezentate mai sus fac parte din raportul “Crypto Crime Series: Decoding Ethereum Scams”, care dezvăluie modul în care ethereum (ETH) este alegerea de top pentru cripto-fraudarea ecosistemului.