Autoritățile de supraveghere din Coreea de Sud folosesc programe AI pentru a identifica schemele pump and dump. Tehnologia machine learning și inteligența artificială au început să fie folosite în acest scop începând de anul trecut.

În decembrie 2018, un grup de cercetători de la Imperial College of London au elaborat un program bazat pe AI pentru industria cripto.

Algoritmul lor de machine learning a fost învățat să recunoască activitatea neobișnuită de cumpărare în jurul anumitor monede. Programul a identificat șase cazuri diferite, dintre care cinci s-au dovedit a fi scheme pump and dump.

De atunci, cercetătorii din mai multe țări au început să folosească algoritmi similari.

Autoritățile din Coreea de Sud folosesc AI

Tehnologia Artificial Intelligence (AI) folosită de autoritățile coreene a identificat luna aceasta două scheme Ponzi legate de criptomonede. Doi suspecți acuzați că au înșelat în jur de 56.000 de persoane au fost arestați săptămâna trecută. Înșelătoria a provocat pagube totale în valoare totală de 21,2 miliarde KRW (18,7 milioane USD).

Joi seara, Biroul Poliției Judiciare speciale din Seoul a arestat doi directori executivi ai unei piețe on-line nespecificate. Alături de alte 10 persoane, aceștia au convins un număr mare de oameni să participe într-o schemă Ponzi. Potrivit presei locale, schema s-a derulat timp de șase luni și a implicat o criptomonedă inexistentă.

Odată cu oferirea de recompense pentru membrii existenți pentru recrutarea de noi persoane, membrii au fost de asemenea premiați cu 600 M-coin. Criptomoneda inventată în cadrul schemei a fost vândută victimelor la prețuri între 100 – 500 KRW. Escrocii promiteau membrilor că prețul M-coin va ajunge la 200 – 600 KRW, generând profituri semnificative. Deoarece criptomoneda nu a fost listată, membrii nu și-au recuperat niciodată banii.

“Prin intermediul cuvintelor cheie precum Ponzi, împrumuturi și recrutare, am reușit să învățăm modelele AI ale schemelor Ponzi. Programul poate identifica, de asemenea, modele de publicitate și a identificat companiile implicate. Activitățile au fost identificate cu dovezi furnizate de un informator anonim”,

a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției.

O nouă unealtă împotriva schemelor pump and dump

Schemele pump and dump sunt relativ ușor de implementat. Un grup de actori rău intenționați începe să cumpere o criptomonedă obscură, provocând creșterea prețului. După ce generează suficient hype, alți membrii ai comunității sunt atrași în schemă. Când prețul ajunge la punctul maxim, grupul original va vinde criptomonedele deținute la preț mare, obținând profituri semnificative. Ulterior, cei atrași în schemă vor vedea cum prețul scade brusc.

Tehnologia AI poate fi folosită pentru identificarea schemelor de tip pump and dump. Identificând evenimentele înainte ca acestea să se întâmple, algoritmii pot fi folosiți pentru a preveni acest cazuri.