Comisia de Supraveghere a Titlurilor de Valoare și a Bursei (SEC) din Statele Unite a dovedit recent un interes sporit pentru monitorizarea activităților de pe piața cripto, în special în ce privește ICO-urile cu potențial fraudulos. După ce au emis mai multe avertismente pentru investitori, SEC a lansat recent un site pentru un ICO denumit HoweyCoin, care funcționează ca machetă pentru modul în care pot fi identificate proiectele frauduloease.

ICO-ul declară că este o oportunitate extraordinară de a investi într-un proiect de lansare a HoweyCoin, ce se poate folosi pentru achiziționarea de călătorii și servicii asociate acestora, beneficiind de costuri scăzute și facilități în ce privește obținerea de venituri de pe urma depozitării criptomonedei.

Site-ul oferă inclusiv un whitepaper, care conține concepte vagi și biografii false ale membrilor echipei, dar care promite profituri de 7-15% de pe urma fiecărei HoweyCoin deținute.

Cei care încearcă să participe la vânzarea de tokenuri de pe site sunt direcționați către o pagină a SEC unde se pot educa în ce privește identificarea proiectelor înșelătoare.

În declarația de presă ce a însoțit anunțul de lansare, reprezentanții SEC au afirmat că site-ul este foarte similar cu multe platforme de prezentare ale unor ICO-uri și că are rolul de a-i educa pe oameni în ce privește semnalele de avertizare pe care trebuie să le urmărească:

  • oferă profituri foarte mari, garantate
  • sunt promovate de vedete sau persoane publice
  • susțin că sunt autorizate (SEC subliniază că, deși majoritatea platformelor de tranzacționare se auto-denumesc exchange-uri, în realitate acest statut necesită aprobare din partea autorităților)
  • tokenurile se pot cumpăra cu un card de credit – companiile de investiții adevărate nu permit utilizarea cardurilor de credit
  • înșelătorii pump-and-dump – anumite persoane lansează zvonuri sau promovează masiv în mass media un proiect pentru a forța creșterea prețului, iar apoi își vând bunurile deținute.

Până și denumirea ”criptomonedei” este o aluzie la cazul Howey, un caz de la Curtea Suprema în baza căruia au fost stabilite criteriile pe baza cărora o investiție este considerată titlu de valoare (securities) și trebuie să se supună legislației respective.

”Suntem de acord că noile tehnologii trebuie încurajate, dar dorim de asemenea ca investitorii să poată să-și dea seama cum arată un proiect fals, astfel încât am creat acest site ce conține majoritatea semnalelor de alarmă la care trebuie să fie atenți”,

a declarat directorul SEC.