Pe măsură ce piața cripto încearcă să-și recâștige poziția după o perioadă de stabilire a recordurilor la sfârșitul anului trecut, instituțiile financiare, corporațiile și guvernele tradiționale încearcă să coopteze tehnologia bazată pe Bitcoin în scopuri proprii – inclusiv în Uniunea Europeană.

Pe 10 aprilie 2018, 22 de țări din Uniunea Europeană au semnat o Declarație privind stabilirea unui parteneriat european pentru blockchain.

În scopul consolidării Europei ca lider mondial în dezvoltarea și lansarea tehnologiilor de tip blockchain, parteneriatul internațional pretinde a fi „un mijloc de cooperare între statele membre pentru a face schimb de experiență și expertiză în domeniul tehnic și de reglementare și de a se pregăti pentru lansarea unui parteneriat UE- wide blockchain aplication, în beneficiul sectoarelor public și privat. ”

Europa mizeaza pe termen lung pe tehnologia Blockchain

Mariya Gabriel, Comisarul European pentru economie și societate digitală, nu numai că a fost incantat de semnarea Parteneriatului, dar a si făcut câteva declarații în mod serios de tip “bullish”:

“În viitor, toate serviciile publice vor folosi tehnologia blockchain. Blockchain reprezintă o mare oportunitate pentru ca Europa și statele membre să își regândească sistemele informaționale, să promoveze încrederea utilizatorilor și protecția datelor cu caracter personal, să contribuie la crearea de noi oportunități de afaceri și să creeze noi domenii de leadership, de care să beneficieze cetățenii, serviciile publice și companiile. Parteneriatul lansat astăzi permite statelor membre să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a transforma potențialul enorm al tehnologiei blockchain în servicii mai bune pentru cetățeni.”

De la lansarea EU Blockchain Observatory and Forum în luna februarie a acestui an, Comisia Europeană a alocat deja 80 de milioane de euro în proiecte de tip blockchain care susțin atât progresul tehnologic, cât și cel al societății. Comisia intenționează să cheltuiască încă 300 de milioane de euro pentru avansarea blockchain în următorii câțiva ani.

Următoarele țări au semnat Declarația:

Austria          Belgia          Bulgaria          Republica Cehă

Estonia         Finlanda      Franţa             Germania

Irlanda         Letonia         Lituania          Luxemburg

Malta           Olanda          Norvegia         Polonia

Portugalia   Slovacia       Slovenia           Spania

Suedia         Regatul Unit

Membrii UE și ai Spațiului Economic European care nu au semnat, cum ar fi Ungaria si Romania, sunt, totuși, invitați să se alăture parteneriatului european pentru blockchain.

Două proiecte pe blockchain deja finanțate de UE sunt MHDMD – un blockchain pentru “e-sănătate” – și DECODE, care oferă instrumente ce permit persoanelor să controleze dacă își păstrează datele personale private sau le împărtășesc pentru binele public.