La conferința Building on Bitcoin derulată în această săptămână, Jameson Lopp, inginer în cadrul companiei CasaHODL, a reiterat faptul că 4 milioane de BTC sunt pierdute, iar 2 milioane de BTC au fost furate și sunt în prezent inaccesibile. Asta înseamnă că pe piață în prezent se pot tranzacționa doar 11 milioane în loc de cele 17 milioane minate.
Cifrele sunt cunoscute de cripto-entuziaști, însă apare și discuția cu privire la modul în care aceste cifre influențează prețul curent al criptomonedei.
Întregul concept al valorii Bitcoin se bazează pe ideea că numărul total disponibil vreodată va fi de 21 milioane, însă dacă 28.5% sunt inaccesibile, concluzia logică ar fi că prețul per unitate va crește.
Anul trecut, econimistul Kim Grauer de la Chainalysis, companie specializată pe blockchain analytics, a explicat însă că situația nu este atât de clară:
„Aceasta este o situație foarte complexă. Pe de o parte, calculele directe privind market cap nu iau în considerare monedele pierdute. Având în vedere cât de speculativ este acest domeniu, acele calcule de market cap se pot transforma în modele economice ale pieței care influențează cheltuielile. Cu toate acestea, piața s-a adaptat la cererea și oferta efectivă disponibilă – trebuie doar să vă uitați la comportamentul de schimb. Mai mult decât atât, este bine cunoscută procedura de politică monetară de a reduce sau de a crește rezervele de fiat pentru a influența cursurile de schimb. Deci răspunsul este și da și nu. ”
Astăzi, prețul Bitcoin este de aproximativ 6600$ și este calculat pornind de la premiza că există 17.13 milioane de BTC în circulație. Dacă evaluarea s-ar face pe cifra reală de 11 milioane, prețul are fi de 10.300$.
Faptul că investitorii de pe piața cripto sunt conștienți de cei 6 milioane de Bitcoin ce lipsesc de pe piață înseamnă e posibil ca valoarea să fie stabilită luând în calcul această situație.
Până la urmă, faptul că există un număr limitat de BTC și că numărul este de fapt mai mic decât cele 21 milioane preconizate va avea drept consecință pe termen lung creșterea valorii sale, la fel cum se întâmplă cu aurul.