Cel de-al treilea furnizor de electricitate ca mărime a devenit prima companie importantă din lume care să testeze promițătoarea tehnologie de plăți bitcoin.

Chubu Electric Power Co. a semnat o dovadă-de-concept cu startupul local de bitcoin și IoT Nayuta, companie care explorează o formă de tehnologie de plăți bitcoin prin rețeaua Lightning. Lightning este un protocol la care se lucrează și care promite să scadă costurile pentru utilizatorii bitcoin.

Cu 15 000 de angajați și mai bine ede 200 de facilități care generează electricitate, Chubu folosește acum Lightning pentru a face un prototip de tehnologie de plăți.

Într-un demo, Chubu și Nayuta au demonstrat că plățile Lightning pot să fie trimise către un încărcător de mașină care, odată plătit, se pornește instantanei și începe să încarce vehiculul.

Directorul senior de la Chubu, Hidehiro Ichikawa, a spus că testul este parte dintr-un „studiu de piață” al felului în care bitcoinul ar putea să lucreze cu IoT. Au spus însă că nu au planuri oficiale să accepte plăți Lightning de la clienți.

Povestea celor de la Chubu rezonează cu alții fermecați de criptomonede dar care sunt frustrați de capabilitățile lor curente. Este important să spunem că Chubu experimentează cu bitcoinul pentru IoT de ceva vreme, dar au avut o trezire la realitate când și-au dat seama că blockchainul nu este atât de ieftin pe cât i se face reclamă.

„Pentru că se folosesc cantități mici de electricitate, Lightning trebuie să reducă comisioanele pentru utilizarea blockchainurilor publice.”

Directorul de la Nayuta, Kenichi Kurimoto, crede că acest test semnalizează un proiect mai mare. O întreprindepre este interesată de folosirea bitcoinului pentru a face plăți IoT într-un mod eficient.

„Pentru aplicabilitățile blockchain și IoT, este nevoie de plăți în timp real. Am arătat că al doilea strat de plăți poate să fie o soluție”, a spus acesta.

Lightning și plățile la electricitate, cuplul perfect

Ca să arate felul în care Lightning poate să funcționeze pentru IoT, cele două companii au conectat un nod Lightning la un încărcător de vehicul electronic și l-au conectat la o mașină. De aici încolo, au folosit și software-ul Infoteria, care a făcut o aplicație de mobil ca să lege experiența de utilizator.

După ce apeși pe butonul „send”, aplicația comunică cu încărcătorul prin Wi-Fi sau Bluetooth, care de mesajul mai departe și pornește curentul.

Companiile implicate nu au folosit bitcoini reali pentru acest test, așa cum s-a făcut în ultima vreme în tot felul de experimente neprecaute. Au trimis bitcoini pe testnet.

Dincolo de aceste detalii, testul a avut succes și a demonstrat că Lightning chiar poate să facă plăți mici, instant pentru încărcarea mașinilor electrice.

Purtătorul de cuvânt Hitomi Moriyama a spus că același set-up ar putea la un moment dat să fie disponibil în toate parcările. Utilizatorii vor putea foarte ușor să folosească plata cu bitcoin pentru încărcarea mașinilor, în același fel în care azi se face plata cu cardul.

„Lightning te lasă să operezi un sistem de încărcare foarte de încredere, cu costuri mici de administrare”, a spus acesta.

Impactul

Testul este important pentru că Chubu este o companie importantă. Așa cum a subliniat și Ichikawa, experimentul Chubu este încă doar o dovadă-de-concept. Nu a dat detalii despre cum ar putea să influențeze produsele companiei sau despre investiția pe care o va face în proiect.

Acestea fiind spuse, Nayuta plănuiește să continue să-și dedice afacerea explorării.

„O să continuăm să dezvoltăm și să facem experimente, în căutarea arhitecturii ideale pentru a aplica Lightning la IoT”, a spus Moriyama.

Kurimoto a adăugat că Nayuta lucrează acum la asigurarea compatibilității software-ului cu trei alte implementări de software lightning care se folosesc azi.

Pe mai departe, Kurimto a spus că le-a făcut cunoștință dezvoltatorilor Lightning cu echipa sa, prin mailing list-ul dezvoltatorilor, într-un efort de a lucra mai îndeaproape la aplicabilități ale tehnologiei.