Cu toată discreția, Sierra Leone a trecut un important prag pentru democrație miercuri.Cetățenii s-au pregătit să își voteze președintele, din 16 candidați și după o campanie înfierbântată. Au aflat între timp că voturile au fost contabilizate în colaborare cu Agora, un startup de votare pe blockchain cu registru distributiv propriu. Pentru prima dată, au oferit o vizibilitate fără precedent a proceselor.

Este o premieră mondială pentru tehnologia nou-apărută. Agora a fost acreditată de Comitetul de Alegeri Naționale din Sierra Leone și a folosit un blockchain privat inspirat de cel al bitcoinului pentru a supraveghea rezultatele alegerilor din Sierra Leone în timp real. A oferit apoi datele responsabililor de supravegherea și verificarea procesului democratic.

Pentru Agora, alegerile ar putea să facă parte dintr-un plan mai compelx de lansare a mai multe versiuni descentralizate ale tehnologiei. Startupul se laudă că este deja în discuții cu mai multe națiuni interesate să organizeze alegeri pe blockchain în viitor.

State puternice ca SUA au demonstrat că alegerile pot să fie fraudate. Alegerile din Sierra Leone, care au fost contestate în mai multe rânduri, ar putea să reprezinte un punct de cotitură dacă blockchainul reușește să depășească încă câteva obstacole.

„Este o țară de la care nu te-ai aștepta în mod normal să fie prima care folosește tehnologia de votare transparentă”, a spus directorul operațional de la Agora, Jaron Lukasiewicz, care în trecut a fondat Coinsetter. „O țară ca Sierra Leone poate în cele din urmă să minimizeze o mare parte din controversele legate de alegeri, folosind un astfel de software.”

Mai e de lucru

Deși votarea este încheiată, testul blockchainului abia începe. Chiar în timpul în care articolul acesta era scris, o fundație din Elveția număra manual voturile și le înregistra pe blockchain.

„Votanții votează pe hârtie, iar apoi echipa noastră de observatori imparțiali le înregistrează pe blockchain”, a explicat Lukasiewicz, care s-a alăturat fundației în luna ianuarie, după ce inițial a fost consultant.

Nu este doar prima oară când blockchainul se implementează la alegerile naționale. Este și prima implementare a serviciilor de blockchain Agora, tehnologie pe care fundația o numește skipchain. Aceasta este făcută să ajungă la un consens prin noduri care văd doar o parte din blockchian.

Cel mai jos nivel este alcătuit din noduri cu permisiune de scriere, operate de Agora și de martori terți – Crucea Roșie, Școala Politehnică Federală din Lausanne și Universitatea din Freiburg, dar și de noduri care doar citesc blockchainul și care permit oricui să observe datele.

Alegerile din Sierra Leone

Actul numărării voturilor introduce  cu siguranță și niște ocazii de fraudare. Directorul Agora, Leonardo Gammar, s-a aflat la locație pentru a ajuta administrarea operațiunii. Implementările viitoare, după spusele lui, ar putea să fie și mai mult descentralizate, introducând unele date în blockchainul bitcoin.

După spusele lui Gammar, compania lucrează cu mai multe națiuni din Africa și Europa și urmărește un model de afacerei care are ca scop să le ofere clienților reduceri de 70% la costurile curente.

„A fost o experiență incredibilă să jucăm un rol în exercitarea dreputilor democratice ale cetățenilor din Sierra Leone și să ajutăm țara să mențină o democrație transparentă”, a spus Gammar. „Cred cu toată puterea că aceste alegeri încep o mișcare mai mare de vot pe blockchain.”

Fără evenimente ieșite din comun

Într-o notă mai sceptică, alegerile au avut loc într-un context care transcende tehnologia.

Observate de un analist de riscuri în politică, alegerile au fost cu puțin mai bune – sau mai proaste – decât alegerile generale precedente. Cu sau fără blockchain, crede că nu s-au schimbat multe de la războiul civil sângeros care a avut ca rezultat moartea a 50 000 de cetățeni.

Abdul Deensie, născut în Sierra Leone, a părăsit țara în 1997, cu cinci ani înainte ca războiul civil să se încheie. În cele din urmă, s-a alăturat Fundației Congresionale Caucusul Negru și a primit un loc de muncă la USAID, o agenție independentă care administrează ajutoare în întreaga lume.

Acum, Deensie corespondează cu mai multe „surse pe teren” în Sierra Leone și urmărește rețelele de socializare și emisiunile îndeaproape. Spune că procesul electoral s-a schimbat prea puțin.

Sceptic, Deensie a vorbit despre scorul „controlului corupției”, un sistem de evaluare anual al națiunilor determinat printr-un număr de indicatori și care ar fi poate mai important decât utilizarea unei tehnologii noi.

A vorbit despre scorurile slabe la această categorie, unde Sierra Leone a fost evaluată mai slab decât jumătate din guvernele măsurate, și a spus că există zvonuri cum că votanții au fost intimidați.

„Alegerile în sine, după părerea mea, în afară de micile fricțiuni, pot fi considerate libere și corecte.”

Istoria alegerilor

După spusele lui Lukasiewicz, scepticismul de acest fel a făcut guvernul să apeleze la fundația sa.

Sierra Leone are o istorie de alegeri generale pacifiste, în mare, de la războiul civil și până acum. Totuși, au existat unele incidente violente în zilele de după eveniment.

A fost răspândită îndoiala în legătură cu integritatea Partidului Poporului, când contabilul general a descoperit că lipsesc 5,7 milioane de dolari din ajutoare. S-au lansat acuzații de fraudă și corupție.

După aceste probleme legate de încrederea în alegeri, autoritățile naționale au implementat suport militar și poliție pe străzi, iar comisia electorală a postat știri pe blog despre dificultățile procesului de votare.

Totuși, Lukasiewicz a spus că guvernul de acum din Sierra Leone vrea să creeze un nou strat de transparență folosind tehnologia Agora. În total, s-au folosit 17745 de cutii de votare sigilate, iar 37 au avut oarecare probleme.

„Venim cu un cod care poate fi supus auditului complet, un proces de votare total verificabil”, a spus Lukasiewicz. „Venim cu niște îmbunătățiri nete, în care cei care votează pot să verifice alegerile.”