Amazon a obținut recent un patent pentru o baza de date care să permită utilizatorilor să obțină informații relevante aplicabile pe diferite domenii, inclusiv în ce privește tranzacțiile cu criptomonede.
Una dintre situațiile ipotetice propuse are legătură cu tranzacțiile cu criptomonede – prin combinarea informațiilor legate de expediții cu date despre tranzacțiile cu criptomonede, agențiile guvernamentale pot identifica participanții la vânzarea respectivă și se pot asigura că sunt achitate taxele corespunzătoare.
”De exemplu, un grup de firme care vând echipamente electronice care acceptă plata în bitcoin pot avea o adresă de expediție asociată. Furnizorii de servicii de internet pot pune la dispoziție adresele IP implicate într-o tranzacție, iar autoritățile guvernamentale pot asocia cele două categorii de date și le pot corela cu informațiile legate de taxele percepute pentru a identifica participanții la tranzacții.”
Un alt exemplu:
”O agenție de aplicare a legii poate dori să obțină datele globale legate de tranzacțiile cu bitcoin, categorizate pe țară, combinate cu datele ISP care asociază adresele IP cu adresele de livrare/expediție corelate cu adresele bitcoin utilizate. De asemenea, pot fi incluse și date provenite de la băncile locale care gestionează tranzacțiile. Baza de date va pune la dispoziție aceste informații la un anumit preț, calculat de exeplu per gigabyte, iar agenția poate rula analizele dorite utilizând modului pus la dispoziție de platfomă”.
Până în prezent, nu există indicii că Amazon a început deja să creeze această bază de date, mai ales că multe companii obțin patente pentru proiecte care nu sunt puse în practică niciodată. Este clar însă că un astfel de proiect este fezabil, mai ales în contextul în care autoritățile internaționale au subliniat în numeroase rânduri riscurile asociate cu criptomonedele și lipsa de control pe care o au asupra tranzacțiilor.