În primăvara lui 2017, discuția despre așa-numita tehnologie „ASIC boost” era o dezbatere fierbinte în rândul bitcoinerilor. Suporterii Bitcoin Core erau extrem de supărați pe firma Bitmain și pe proprietarul Jihan Wu, care se pare că folosea pe ascuns ASIC Boost. Compania nu a recunoscut niciodată acest lucru. Acum, conform rapoartelor, operațiunea de minare Slush Pool este compatibilă cu ASIC Boost. Dezbaterea a fost uitată iar o companie numită Little Dragon Technology a pus-o la dispoziție pentru orice companie sub forma unei licențe.
Controversatul ASIC Boost era la un moment dat considerat un atac la rețeaua bitcoin
Anul trecut, se dezbătea intens folosirea tehnologiei ASIC Boost, o îmbunătățire care permitea chipurilor de minare să ruleze cu 20-30% mai eficient. Dezvoltatorii Timo Hanke și Sergio Lerner au inventat ASIC Boost, iar Bitmain au fost acuzați primăvara trecută că se folosesc pe ascuns de această tehnologie, pe care susținătorii bitcoin core o numeau „atac” sau „exploatare”.
Greg Maxwell a fost primul care a pornit discuțiile fierbiți și a spus că minerii folosesc pe ascuns tehnologia pentru a-și depăi competiția și că fac profituri ușoare de peste 100 de milioane de dolari pe an, chiar mai mult.
După revelația lui Maxwell, cei mai mulți au dat vina pe Bitmain Technologies și pe fondatorul Jiha Wu, deși compania a negat vehement acuzațiile la vremea respectivă. Bitmain are patent pentru tehnologia ASIC Boost în China, dar nu s-a dovedit niciodată că s-ar folosi de funcționalitate pe ascuns.
Când știrea a apărut în luna aprilie, fondatorul Slush Pool, Marek Palatinus, a spus că ASIC Boost este un „atac” și l-a numit „rată de hash gratuită”, într-un foarte lung război pe Twitter.
„Acum este clar cum poți să faci rost de hashrate gratuit ca să ataci bitcoinul cu blocuri goale după bifurcațiile Bitcoin Unlimited. ASIC Boost”, scria Palatinus în aprilie.
La momentul respectiv, lui Palatinus nu i-a plăcut deloc răspunsul oficial al celor de la Bitmain.
După îndelungi controverse, tehnologia este acum acceptabilă datorită legii patentelor
Între timp, compania Little Dragon Technology a lansat public un patent către orice companie care se supune structurii BDPL a protejării patentelor. Din această cauză, Palatinus și operațiunea sa Slush Pool au hotărât să folosească ASIC Boost și chiar spun despre protocol că este o „optimizare”.
„După ce am studiat nou Licență de Patent Protejat Blockchain, considerăm că este benefic pentru comunitate să aibă un loc central cu specificații de protocol stratum. În același timp, am lucrat la o propunere pentru extensii la protocolul stratum”, au motivat aceștia opțiunea.
Primăvara trecută, mai mulți oameni considerau că dezbaterea despre ASIC Boost este „exagerată” și folosită ca tactică să împartă comunitatea în două. Profesorul Emin Gun Sirer de la Universitatea Cornell a vorbit despre tehnologie și a spus că este puțin ieșit din comun să fie numită „atac” sau „exploit”.
Ryan X Charles, creatorul platformei sociale Yours a spus că după părerea sa controversa a fost exagerată.
Dezvoltatorul bitcoin Gavin Andresen și-a dat și el la vremea respectivă cu părerea:
„Nu este în regulă pentru ethereum să schimbe regulile ca să anuleze un furt, dar e okay pentru bitcoin să schimbe regulile ca să prevină o optimizare?”
Dezvoltatorii Bitcoin ABC, foarte vocali când vine vorba despre anunțul Slush Pool
Conform rapoartelor, Slush Pool este acum total compatibil cu ASIC Boost. Chiar și așa, nu există dispozitive de minare care să susțină protocolul ASIC Boost decât dacă acuzațiile de folosire pe ascuns sunt reale.
Slush Pool aveau mult mai multă putere de hash în 2012-2016, dar hashrate-ul a scăzut semnificativ la sub 10% din rețeaua totală. Se pare că firma vrea ca folosind ASIC Boost să își crească cota de hashrate pe piață în rândul celorlalte pool-uri de minare și să fie mai eficienți. Și altă companie, Halong Mining, controversați pentru că este neclar unde și dacă au echipamentele de minare, au anunțat că „rigurile lor de minare” or să folosească ASIC Boost pe aparatele de minare Dragonmint.