Societatea noastră se mișcă din ce în ce mai repede către un viitor fără bani, în mod paradoxal pierzând în același timp și încrederea în sistemul bancar tradițional. Înseamnă asta că suntem pregătiți pentru bitcoin? Este momentul pentru ca acesta să intre în mod oficial pe scena financiară?

Renunțarea la sistemul bancar tradițional

Când un dezvoltator de securitate mobilă de la Zimperium a scris că renunță la sistemul bancar tradițional și că va trăi doar cu bitcoin, a făcut-o pentru a-și exprima frustrarea față de sistemul bancar, pentru că i s-a spus să aibă încredere că acei bani sunt siguri chiar dacă nu are nici o idee unde sunt și cine îi controlează.

Simone Margaritelli scrie:

În același timp, urăsc ideea că cineva monitorizează câți bani pot să retrag din bancă și câți pot să depozitez. Sunt banii mei și ar trebui să pot să îi accesez când vreau, fără să intervină nimeni și fără implicarea guvernelor ori a oficialilor bancari

Conform spuselor lui Margaritelli, același lucru este valabil pentru timpul de așteptare obligatoriu atunci când trimiți bani la distanță. Aceasta nu este o problemă tehnică. Băncile sunt libere să continue să speculeze cu banii tăi chiar și când nu îi pot accesa.

El a numit comisioanele bancare ”o mare țeapă” spunând că sunt pur și simplu ”prea mari pentru calitatea serviciilor oferite”

Carduri de debit de 14,5 miliarde până în 2021.

Cu toate acestea, opinia lui reflectă rezultatul unui nou raport lansat de Payments UK, asociația de trading pentru industria de plăți.

Raportul, intitulat Piețele de plată din Marea Britanie 2016 spune că banii gheață sunt în continuare cea mai populară metodă de plată în 2015, numărând cam jumătate (45,1%) din plăți. Pe de cealaltă parte, prezice că bancnotele și monezile vor scădea și vor ajunge să fie folosiți doar pentru 1 din 4 plăți până în 2025.

Raportul oferă o vedere de ansamblu pentru comportamentul de plăți curent și viitor în Marea Britanie. A scos la iveală că peste 72 000 de plăți au fost făcute în fiecare minut în Marea Britanie în 2015 de către consumatori și afaceri – ajungând la un total de mai bine de 38 de miliarde de plăți. Până în 2025, se va ajunge la 42 de miliarde pe an, iar cardurile vor deveni treptat majoritare.

O societate fără bani = oportunitate pentru bitcoin?

Întrebarea este dacă această scădere în folosirea banilor gheață va însemna o mai bună adaptare la popularitatea în creștere a banilor digitali. Dacă ne luăm după explicația lui Mararitelli, problema practicalități ar putea să se pună când vine vorba de a obține fiat dintr-un portofel bitcoin. A sugerat că cea mai evidentă opțiune este aceea a cardurilor de debit – așa cum sugerează și raportul plăților din partea Marii Britanii – prin unul din puținele servicii online cum este CryptoPay care le permite utilizatorilor să deschidă un portofel bitcoin și să primească un card de debit conectat la el.

Tuur Demeester, autorul newsletterului financiar MacroTrends, a spus într-un interviu pentru CoinTelegraph:

Da, cred că moneda bitcoin va avea de câștigat de pe urma trecerii la o societate fără bani. Banii fiat digitali sunt în mâna unei bănci, și dacă băncile au probleme în viitor, vor ajunge din nou să ceară bani de la guvern.

Conform spuselor lui Demeester, acest lucru înseamnă că vom vedea scenarii ca povestea din Cipru din 2013, sau ca în Argentina în 2001, în care banii oamenilor sunt blocați în bănci. Bunurile digitale ca bitcoinul pot să aibă avantaje enorme dacă aceste lucruri se întâmplă, pentru că acestea combină proprietățile sigure ale aurului cu flexibilitate mai mare.