Bitcoinul a început un an nou, după ce a depăşit toate acţiunile la bursă, aurul şi activele în termeni de creştere a preţului şi profitabilitate în 2017. Bitcoinul a avut performanţe de top în anul care a trecut.
Profituri de 1300% pe an
Conform StockTwits, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq, Long 20+ Year Treasuries, Gold, Emerging Markets şi Jung Bonds, toate au înregistrat creşteri mai mici de 35%, chiar dacă pieţele de valori americane au avut performanţe puternice anul trecut. La fel ca în 2015 şi 2016, bitcoinul a avut performanţe mai bune şi a depăşit rata de creştere pentru toate activele convenţionale în industria finanţelor tradiţionale. Criptomoneda valora 900 de dolari la începutul lui 2017 şi a încheiat anul la 13 500 de dolari, înregistrând o creştere de aproape 1300%.
Pe piaţa globală a criptomonedelor, bitcoinul nu a fost însă cel mai profitabil. Litecoin, IOTA, Ripple, Ethereum şi alte câteva criptomonede au avut performanţe mai bune. Ripple a avut o creştere uimitoare de 333 de ori.
1000 de dolari investiţi în bitcoin la început de ianuarie ar fi adus investitorilor profituri de 13 000 de dolari, în timp ce 1000 de dolari investiţi în ripple pe aceeaşi perioadă ar fi adus profituri de 330 000 de dolari.
În ciuda performanţelor puternice, indexul de dominaţie pe piaţă a bitcoinului a scăzut semnificativ, de la 90% la 38,3%. Analiştii pun acest lucru în seama comisioanelor de tranzacţionare mari, care au crescut la 20 de dolari pentru o tranzacţie obişnuită în luna decembrie.
Chiar şi aşa, faţă de alte active şi criptomonede în sectorul financiar şi economia globală, bitcoinul a înregistrat profituri pentru investitori.
2018, un an important pentru bitcoin
În decembrie 2017, vice-preşedintele Bitfury şi investitorul bitcoin George Kikvadze a spus că borna de 10 000 de dolari marchează o barieră psihologică pentru investitorii bitcoin. Acesta spunea în decembrie că odată trecut acest prag, orice este posibil.
Miliardarul Mike Novogratz a vorbit din nou despre ţinta de 50 000 de dolari şi a declarat public că este convins că volumul de piaţă al bitcoinului va depăşi un triliard de dolari până la sfârşitul lui 2018. Investitorii aşteaptă de asemenea soluţii de scalabilitate inovative care să fie integrate în reţeaua bitcoin pentru a reduce comisioanele pe tranzacţii. Aceste îmbunătăţiri ar urma să facă bitcoinul mai utilizabil în viaţa de zi cu zi şi să crească rata de adopţie.
“Bitcoinul ar putea să ajungă la 40 000 de dolari la final de 2018. Ar putea să facă asta foarte uşor. Diferenţa dintre aceste monede şi alte comodităţi … este că pe piaţă nu se vor genera fise noi peste cele stabilite iniţial. Aşadar, este visul oricărui speculant pentru că pe măsură ce se cumpără monede, piaţa nu va mai răspunde cu o ofertă nouă. Aşadar, fiecare micare de preţ este exagerată. Va fi exagerată deci până la maxim”, a spus Novogratz.
Instituţiile financiare mari cum ar fi New York Stock Exchange (NYSE), Nadaq şi CBOE plănuiesc să introducă mai multe vehicule reglementatee de investiţii pentru invesitorii instituţionali şi pentru traderi. Recent, NYSE şi CBOE au înaintat actele la Comisia de Schimb şi Securităţi (SEC) pentru a crea fonduri de investiţii (ETF-uri) bazate pe bitcoin. Acesta ar urma să fie un eveniment major pe piaţă, aşa cum a fost şi introducerea contractelor future.
– Bitcoinul a avut performanţe mai bune decât toate celelalte investiţii tradiţionale