Așa cum a spus și Ran Neuner, producătorul emidiunii Crypto Trader de la CNBC Africa, bitcoinul a scăzut cu câte 30% în cinci ocazii diferite în anul 2017. Corecția de luna asta de 20% a bitcoinului este tolerabilă, dacă ținem cont de corecțiile majore de care a avut parte în ultimele 12 luni.

Corecție majoră

Bitcoinul a scăzut de la maxime de 19 648 de dolari în  decembrie și a atins minime de 10 000 anul acesta. Alte criptomonede mari cum ar fi ethereum și bitcoin cash au înregistrat și ele corecții de undeva la 50% anul trecut. Prețul ether a scăzut într-o singură tranșă de la 360 de dolari la 130 de dolari. De atunci, ether a depășit 1000 de dolari, ba chiar 2000 de dolari pe piețele din Coreea de Sud.

Corecțiile majore previn bulele pe termen scurt de pe piața criptomonedelor, pentru că scot speculanții și verigile slabe din joc. După corecții majore, piața devine mai puternică și inițiază ralieri mai puternice.

Co-fondatorii ethereum Vitalik Buterin și Charles Hoskinson s-au așteptat să avem o corecție majoră pe piața criptomonedelor, care a crescut rapid într-o perioadă scurtă de timp. Nenumărate proiecte blokchain au ajuns la volume de piață de mai multe miliarde de dolari, chiar dacă nu oferă produse utilizatorilor, ci doar lucrări albe în care bat câmpii.

Când pe piață predomină ICO-urile fără produse, fără utilizatori și fără modele de afaceri reale, atunci într-adevăr te poți aștepta la o corecție. Piața criptomonedelor a depășit 500 de miliarde de dolari pentru prima dată în istorie. Buterin se îndoiește că evaluarea se justifică.

Corecția recentă a dus la o scădere de 200 de miliarde de dolari pe piața cripto. Era nevoie să ne asigurăm că piața rămâne stabilă și puternică. Deja, în ultimele 24 de ore, evaluarea pe piață a criptomonedelor a crescut de la 450 de miliarde de dolari la 520 de miliarde de dolari (cu peste 70 de miliarde).

Încotro se îndreaptă piața?

După ce bitcoinul a scăzut, piața  ar trebui să aibă un 2018 puternic, ținând cont că au intrat investitorii instituționali și traderii în retail. Urmează ca mai multe guverne din toată lumea să creeze reglementări și un cadru legislativ pentru bitcoin, ceea ce o să atragă milioane de noi utilizatori pe piața cripto.

Constantin Papadimitriou, președinte al Pundi X,  a spus într-un interviu că aproximativ 10% din toate tranzacțiile bitcoin au loc în India. Conform Pundi X, care se concentrează pe vânzările offline de criptomonede, cererea de bitcoin în India este mai mare ca niciodată, chiar dacă guvernele îi avertizează pe cetățeni să nu investească.

Este puțin probabil ca guvernul indian să legalizeze și să reglementeze piața cripto pe termen scurt  Totuși, au creat un grup de lucru care studiază deja problema și este mult mai probabil să reglementeze piețele bitcoin.

După ce China, cea mai mare piață de remitențe, a interzis bitcoinul, următoarea piață mare în termeni de remitențe și plăți electronice este India. Penetrația bitcoinului pe piața indiană ar duce la o creștere a activității utilizatorilor de monede digitale.