În anul 2014, înainte de a emite propria monedă digitală, Ecuadorul a interzis toate celelalte criptovalute. În zadar însă, bitcoinul continuă să se dezvolte și în acest stat.
Bitcoinul interzis în anul 2014
În anul 2014, bitcoinul a fost interzis prin lege în Ecuador, mișcarea fiind declarată o parte a reformei financiare. Președintele Rafael Correa a semnat decretul prin care bitcoinul devenea ilegal.
Respectiva lege îi soma pe toți cei care aveau afaceri cu criptomonedă “să sisteze imediat operațiunile.[…] Cei care încalcă interdicția vor apărea în fața instanței, iar toți bitcoinii vor fi confiscați.” Acestea erau titlurile din mass-media acelor timpuri.
Criptomoneda emisă de stat
Tot ca parte a reformei financiare, s-a luat decizia creării unei criptomonede, proprietate a statului ecuadorian. Moneda urma să fie asigurată de către Banca Centrală a Ecuadorului (BCE).
La puțin timp după interzicerea bitcoinului, statul a lansat moneda numită Dinero Electrónico. Ea avea o paritate de 1:1 cu dolarul american, care este și moneda națională.
Cu toate acestea, băncile private nu au avut încredere în noua monedă digitală. Julio José Prado, președintele Asociației Băncilor Private declara în acea vreme:
“În acest moment nu susținem niciun program financiar emis de către BCE întrucât nu avem încredere în el.”
Alexandra Veloz este o avocată din Quito, capitala Ecuadorului, și membră a Baroului din Ecuador. Referitor la noua criptomonedă, ea a declarat săptămâna trecută că “noul sistem are o mulțime de critici, iar adopția din partea băncilor și a consumatorilor este limitată.”
Utilizarea bitcoinului continuă
Despre sistemul prohibitiv cu criptovaluta, Veloz a afirmat următoarele:
“Sistemul nu a reușit să interzică monedele digitale.[…] De asemenea, reprezentanții guvernului nu i-au pedepsit pe cei care au încălcat interdicția.”
Avocata a subliniat însă că “guvernul deține monopolul. Statul este singura entitate care poate lansa în circulație o monedă nouă.”
În pofida tentativelor guvernului, utilizarea bitcoinului nu a fost sistată în Ecuador. În continuare există atât cumpărători, cât şi vânzători, care utilizează site-ul Localbitcoins.com. Bitcoinii pot fi achiziţionaţi de asemenea şi prin PayPal, a mai detaliat avocata. La final, Veloz a mai transmis:
“Câteva companii şi-au asumat riscul de a accepta plăţi cu bitcoin. Sistemul naţional de taxare şi facturare nu permite aceste tranzacţii, însă ele sunt în continuare o alternativă.”
Sursa – News.bitcoin.com