Bitcoinul urmează să se bifurce iarăși. Nu e vorba de așteptata bifurcație 2x, care aduce cu sine creșterea dimensiunii blocului. Este vorba de bifurcația bitcoin gold, care a fost anunțată chiar înainte să se bifurce bitcoin cash și care este programată pentru luna noiembrie. Articolul va explica ce este bitcoin gold (BTG), cum și când se va bifurca și ce trebuie să faceți ca să vă pregătiți.
Ce este bitcoin gold
Bitcoin gold este ideea lui Jack Liao și se va lansa ca o bifurcație fermă a bitcoinului. Scopul BTG este să devină un aur mai bun decât aurul digital bitcoin. Felul principal prin care încearcă să facă acest lucru este să rezolve problema centralizării minării, printr-o schimbare la sistemul proof-of-work.
Pentru o schimbare la sistemul de proof-of-work, este nevoie de o bifurcație fermă. Sistemul de dovadă de lucru pe care l-au ales este Equihash, un algoritm memory-hard, rezistent la minarea cu ASIC-uri. Este același sistem pe care îl folosește la minare și zcash. Ideea este ca minarea să fie mai simplă pentru utilizatorii de zi cu zi, care pot să înceapă să folosească plăci grafice și procesoare pentru a mina.
Trebuie să spunem că Jack Liao, cel care a propus ideea, are chiar el o fermă de minare cu riguri în China, cu care va putea să mineze BTG.
Dezvoltatorii BTG se gândesc să premineze maxim 1% din monede pentru ei. Nu este clar cum se va face preminarea. Probabil că vor lua o parte din recompensa de minare. Oricum, limita de 21 de milioane de fise rămâne aceeași și în cazul bitcoin gold.
De ce e așa de specială rezistența la ASIC-uri
ASIC-urile (Circuite Integrate cu Aplicații Specifice) sunt diferite de procesoare. Un ASIC face doar un singur lucru, dar îl face foarte, foarte bine. Este mai eficient în consumul de curent și are putere de procesare mai mare.
Minarea de bitcoin este în acest moment dominată de ASIC-uri, produse în mare parte de câteva firme – Bitmain, Bitfury și Canaan. Asta se întâmplă din cauza funcției proof-of-work (SHA256), care este relativ simplă și care nu are nevoie de multă putere de RAM. Equihash pe de altă parte, este o funcție ede hash destul de complexă care are nevoie de putere de procesare mai mare. Asta înseamnă că este mai scump să produci ASIC-uri pentru Equihash. Nu se merită, ținând cont că avantajul la viteză nici nu e prea mare.
Ca să vă faceți o idee – un procesor normal poate să mineze SHA256 undeva la 5-10MH/s. Un ASIC poate să mineze SHA256la 5-10TH/s, adică de un milion de ori mai mult pe secundă decât poate să o facă un procesor de calculator. Prin comparație, un procesor normal poate să mineze Equihash la 10-30H/s, în timp ce echipamentele specializate pot să obțină cam 1000-3000H/s, adică de 100 de ori mai mult.
Cu alte cuvinte, Equihash nivelează terenul de joacă. Desigur, este greu de spus cât de mult se va schimba economia bitcoin dacă Equihash ar deveni la fel de profitabil.
Când o să se facă bifurcația fermă?
Planul este să aleagă un bloc pe 25 octombrie 2017 și să facă o bifurcație începând de la acesta. Asta nu înseamnă că moneda se lanseazăpe 25 octombrie, ci doar că blockchainul bitcoin este replicat, iar copia din data de 25 octombrie trece și pe blockchainul de la bitcoin gold. Mai apoi, la lanțul bitcoin gold or să se adauge noi blocuri minate.
Deocamdată au în plan să lanseze moneda la începutul lui noiembrie, ceea ce înseamnă că blockchainul lor nu o să aibă blocuri timp de aproximativ o săptămână (perioada dintre split și lansarea monedei).
Dezvoltatorii bitcoin gold au în plan să creeze o rețea de testare până la sfârșitul lunii. În curând ar trebui să publice și software-ul la care au lucrat.
Ce înseamnă asta pentru utilizatori?
Pentru tine contează ce se întâmplă în perioada asta doar dacă ai bitcoini când se face bifurcația hard. Asta înseamnă undeva în jur de 25 octombrie. Vei primi exact aceeași sumă de bitcoin gold pe care o ai în bitcoin în momentul în care se copiază lanțul.
Dezvoltatorii ar trebui să adauge și protecție împotriva atacurilor replay. Aceasta este importantă pentru ca atunci când trimiți bitcoini să nu trimiți automat și bitcoin gold sau invers.
Citește aici despre atacurile replay.
Oricum, cel mai probabil va trebui să descecarci un portofel sau să construiești tranzacțiile manual ca să poți să folosești fisele bitcoin gold.
Dacă bitcoin gold nu o să valoreze mare lucru (dacă o să coste mai puțin de 0,0001BTC sau ceva de genul ăsta), probabil că nici nu se merită să faci cine știe ce. Dacă o să aibă o valoare mai mare (să zicem 0,01 BTC sau mai mult), probabil că dezvoltatorii or să facă portofele cu care să-ți accesezi bitcoin gold-ul.
Dacă îți păstrezi bitcoinii pe exchange, acesta te va credita în cele din urmă cu bitcoin gold. Acest lucru este valabil dacă BTG are o valoare peste 0,01BTC.
În general, este mai bine să îți controlezi parolele private, pentru că acest lucru îți dă mai multă flexibilitate. Află aici cum poți să îți generezi singur cheile de portofel.
Concluzii
Bitcoin gold este o altă bifurcați care va aduce ceva schimbări la ecosistem. Dacă păstrezi bitcoinii, nu are de ce să-ți faci griji. Practic primești niște bani ep degeaba. Dacă ești dezvoltator, dacă ai portofel sau operezi un exchange, atunci altfel stă problema.
Nu ai găsit ce căutai? Citește și articolul nostru despre criticile aduse dezvoltatorilo bitcoin gold.