Recent, Comisia Europeană a anunțat că plănuiește să aplice aplice reglementări propuse de Uniunea Europeană, împotriva spălării de bani și a finanțării terorismului pentru schimburile de monedă digitală și pentru furnizorii de portofele. Această mișcare face parte dintr-o inițiativă mai largă a Comisiei Europene pentru a acționa împotriva finanțării terorismului.
Deși știrea nu este o surpriză, o altă propunere de la Comisia Europeană, mai puțin mediatizată și oarecum trecută cu vederea, are potențialul de a revoluționa starea curentă a afacerilor în reglementările monedei digitale în Uniunea Europeană.
Ideea lui Hackneyed
Intenția de a aplica reglementări AML și anti-tero monedelor digitale a fost făcută clară de mai multe ori de către instituțiile Uniunii Europene – de exemplu de către Autoritatea Bancară Europeană în 2014 și de alte instituții, în urma atacului terorist din Paris din 2015.
Se pare că evenimentele tragice au adus în sfârșit acțiune regulatorie din partea comisiei.
Interesant este că schimbările pe care le intenționează (detaliile vor fi dezvăluite în al doilea trimestru din 2016) vor fi făcute cel mai probabil la legea 4AMLD, chiar dacă au fost adoptate încă din mai 2015 iar statele membre au încă timp să implementeze noile reglementări.
Nu este un pas neașteptat, din moment ce multe alte jurisdicții fie au introdus fie au luat în considerare introducerea unor reglementări asemănătoare (cum a fost în cazul Angliei și Australiei).
Astfel de măsuri au fost recomandate de asemenea și de către FATF, un corp guvernamental care are în principal pe mână setarea standardelor internaționale AML/anti-tero și asistarea implementării lor.
Propunere decisivă
În afara unui plan de a extinde raza 4AMLD pentru a acoperi schimburile de monedă digitală, Comisia Europeană a prezentat pe scurt încă o idee regulatorie, care nici măcar nu a fost menționată în comunicatul de presă. Se pare însă că, dacă vor fi implementate, consecințele vor avea o rază mare de acțiune.
Comisia Europeană a anunțat că va lua în considerare aplicarea regulilor de supraveghere și licențiere a Directivei de Servicii de Plată (PSD). O nouă versiune, 2PSD, a fost adoptată în 2015 schimburilor de monedă digitală pentru a ”promova un mai bun control și o înțelegere a pieței”.
PSD este o piatră de temelie pentru sistemul de plăți pe piața unică a Uniunii Europene. Aceasta stabilește regulile pentru serviciile de plată reglementate și conține un catalog al acestor servicii.
Firmele care oferă servicii de plată trebuie să se supună multor reglementări, inclusiv reguli de înregistrare și supraveghere, pe care se pare că acum Comisia Europeană vrea să le aplice și schimburilor de monedă digitală.
Un astfel de plan pare să fie bine gândit. Este clar că există două acte legale în Uniunea Europeană care ar fi potrivite pentru a reglementa criptomoneda – PSD și alte directive legate de PSD și Directiva E-Money (EMD). Se lucrează acum la un nou 3EMD, așadar ar putea să fie introduse schimbări și aici.
Reanalizarea presupunerilor
Totuși, ceea ce contează este felul în care arată metodologia PSD:
O parte importantă în PSD este definiția ”fondurilor”, care până acum a inclus doar banii, banii băncilor (scripturali) și banii electronici (reglementați de EMD). Criptomonedele nu intră în nici una din aceste categorii, fapt confirmat de Banca Centrală Europeană și nu numai.
Drept urmare, pentru Comisia Europeană, schimburile de monedă digitală ar fi cel mai bine acoperite de niște prevederi pentru PSD, deși în forma actuală nu se aplică și monedelor digitale.
Așadar, se pare că schimbările în reglementări ar trebui să fie mai profunde decât adăugarea unor articole de reglementare pentru înregistrarea și supravegherea schimburilor de monedă digitală.
Noi reglementări ar trebui probabil să revizuiască o parte din presupunerile de bază și concepte ale PSD, inclusiv definiția unor termeni ca ”fonduri”, ”tranzacții de plată” sau ”instituții de plată”.
Cum ar trebui să reacționeze acționarii?
Este dificil să evaluăm planul făcut de Comisia Europeană, deoarece în acest moment este extrem de generalist și vag. Cu toate acestea, este foarte posibil că va deschide o poartă pentru introducerea criptomonedei în reglementările serviciilor de plată din Uniunea Europeană.
S-ar putea să mai apară pe parcurs și alte propuneri, începând cu cele precaute și până la cele care propun reglementări largi și comprehensive.
Companiile care ar putea fi afectate de orice schimbare regulatorie ar trebui să monitorizeze îndeaproape activitățile și să fie pregătite să reacționeze.
Sursa – CoinDesk