De secole banii au reprezentat puterea. Fundamental neschimbați, dar sub forme diferite, intotdeauna unde sunt bani apar si forme de abordare mai putin intelese. De-a lungul anilor acestia au fost reprezentati prin: scoici, aur, monezi, cecuri, bancnote care se bazează pe aur, bancnote care se bazează pe încredere, și mai nou prin criptomonede.

2019 cu pungi de crypto in portofele digitale

Stim cu totii ce s-a intamplat in ultimul hype! Crestere masiva a pretului Bitcoin in raport cu dolarul american. Formarea unei bule in jurul proiectelor finantate prin ICO si a restul criptomonedelor. Pe langa acestea nu putem sa nu mentionam si inovatia tehnologica adusa acestui nou ecosistem.

Din 2018 si pana in prezent regulile jocului s-au schimbat. Piata sufera si toti cumparatorii care au intrat pe varf sunt acum in depresie. Presiunea e uriasa si multi HODL-eri s-au trezit ca sunt nevoiti sa fie traderi. Chiar si „Vantuʼ” isi ia inapoi din ICO-uri, scam-uri si mlm-uri si tot ce-a mai adus in piata.

Dar ce se intampla intre timp, in spatele a ceea ce vedem si auzim?

Incet, incet se macina si se dospeste inca un val de adoptie a tehnologiei blockchain. Apar reguli “ale jocului” sustinute de organisme de control recunoscute de tari, confirmand un nivel de suport psihologic si o baza rationala pentru dezvoltarea pietei crypto. Se contureaza hiper-teritorii care ating exchange-urile, mining-ul si alti participanti la piata. Adoptia se intampla in timp ce fiecare dintre noi isi vede de viata. Inevitabil vom avea un soc daca mergem 20 de ani in viitor si ne uitam in piete.

Traim intr-o era in care dezvoltarea tehnologiei nu poate fi oprita. Internetul a descentralizat informatia si ne-a conectat pe toti pentru a construi impreuna. In aceeasi masura Bitcoin va descentraliza industria procesatorilor de plati, pentru ca este inadmisibil ca intr-o era digitala sa mai existe termenul de 3-5 zile lucratoare.

Ce este de facut?

Daca si voi credeti acest lucru, ce veti face intre timp? De exemplu, Google a adaugat simbolul Bitcoin in tastatura facuta pentru dispozitivele iOS. La fel Samsung Galaxy S10 are portofel crypto by default. Bloomberg inca nu a adaugat cotatia ₿TC in lista lor si SEC inca se mai gandeste daca sa aprobe Bitcoin ETF sau nu. Cat de aproape suntem de fapt?

Putini stiu sa raspunda corect la aceasta intrebare. Dar cei care stiu, isi paveaza singuri drumul prin aceasta piata nascuta din matematica si din Satoshi Nakamoto, pentru ca acum este momentul cel mai bun pentru a pune umarul la ceea ce are potentialul de a deveni rapid o fundatie noua pentru generatiile care folosesc internetul.

Cine sunt eu?

Numele meu este Armando Goldman si prin acest articol imi spun parerea despre ecosistemul crypto. Daca vrei sa discutam mai pe larg, te invit in rubrica comentarii!

In luna Martie 2019 am sa va prezint proiectul meu care sper sa aduca ceva nou si o mai buna intelegere despre universul crypto. Va asigur ca nu este nici ICO nici vreo strangere de fonduri!