După câteva luni de nesiguranță și probleme la retragerea de fonduri din partea clienților, cei de la Cryptsy au recunoscut că nu își mai pot continua activitatea, cel puțin nu în situația de față.
Schimbul de monedă digitală pretinde într-o postare pe blogul companiei că a fost ținta unui furt din portofelul bitcoin, în data de 29 iulie 2014. ”Evenimentul critic”, cum l-au numit cei de la Crypsty, i-a păgubit, după cum pretind, de aproape 13 000 de bitcoini. De asemenea, aceștia spun că au pierdut și aproximativ 300 000 în litecoin.
După spusele reprezentanților Cryptsy, dezvoltatorul de la Lucky7Coin se află în spatele jafului. Acesta ar fi creat un backdoor IRC cu troieni sau capabilități de comandă și control. Aceștia au mai adăugat și faptul că în continuare câștigă mai mult decât cheltuiau la momentul jafului, ceea ce înseamnă că s-a luat o decizie conștientă de a intra în profiturile și rezervele companiei pentru a îi compensa pe cei care s-au trezit cu portofelele goale. Această decizie, după cum spun cei de la Cryptsy, a fost luată pentru a ”evita închiderea în totalitate a site-ului la momentul repsectiv.”
Un fragment din articolul de pe blog adaugă:
”Această situație a funcționat o perioadă, dar profiturile au scăzut din cauza volumelor mici și a prețului bitcoin în scădere, așadar trebuie să ne adaptăm cheltuielile în funcție de aceasta. ”
Mai apoi, Cryptsy a dat vina pe un articol din CoinFire care dezvăluia faptul că schimbul ar fi fost sub investigație federală. Ca răspuns la articol, o postare pe blog scrisă de directorul schimbului, Paul Vern, spunea la vremea respectivă că ”se poate spune cu siguranță că acest articol și ceea ce raportează ei sunt date în totalitate false” și a adăugat că va analiza opțiunile legale față de ceea ce a numit un ”articol litigios”.
Făcând din nou referire la acel articol în ultima postare pe blog, în care confirmau insolvența, reprezentanții schimbului au declarat:
”Abia când a apărut articolul din CoinFire, care conținea multe acuzații false, lucrurile au început să se prăbușească. Practic, articolul a declanșat o adevărată fugă, și pentru că nu aveam suficiente rezerve pentru acele monede, au apărut problemele”.
Cryptsy a dezvăluit pe mai departe că datoriile uriașe față de clienți ajung la 10 000 de bitcoini (aproximativ 4,1 milioane în dolari americani) și a pretins că s-ar putea să aleagă să închidă site-ul și să înainteze actele pentru declararea falimentului.
După ce au pretins că ar fi victimele unui furt, cei de la Cryptsy au spus că nu au raportat incidentul autorităților pentru că se temeau să nu pornească o reacție în lanț, de panică, în rândul utilizatorilor.
”Nu știam pur și simplu ce s-a întâmplat, nu vroiam să creăm panică și nici nu știam sigur pe cine ar trebui să contactăm.”
La aceste declarații, s-a mai adăugat o explicație bizară din partea Cryptsy, care dezvăluia faptul că au comunicat deschis cu agentul secret Shaun Bridges, într-o altă problemă, fără nici o legătură cu cea de față. ”Cred că știm cu toții ce s-a întâmplat cu el (nr. Shaun Bridges se află sub investigație pentru corupție în dosarul Silk Road) – așa că nu mai era o persoană căreia să îi putem raporta problema.”
În luna noiembrie a lui 2014, Cryptsy pretindea că a fost victima unor atacuri DDoS, care marcau începutul unor perioade turbulenete pentru schimb. Mai mulți utilizatori au pus la vremea respectivă problemă că la mijloc ar fi vorba de o fraudă și că retragerile lor stagnează.
De asemenea, postarea de pe blog – despre care se presupune că ar fi scrisă de Paul Vern, deși acest lucru nu poate fi confrimat – a promis recompense pentru orice informație despre monedele furate.
”Ofer o recompensă de 1000 de bitcoini pentru informații care duc la recuperarea monedelor furate”.
Anunțul se încheie cu declarația că ”dacă, într-un fel sau altul, reușim să intrăm în posesia fondurilor furate, atunci vom permite ca toate cererile de retragere să fie procesate.”
Sursa – CryptoCurrencyNews