Cum evită iranienii sancțiunile americanilor – Directorul comisiei economice din parlamentul Iranului a dezvăluit că iranienii au trimis mai mult de 2,5 miliarde de dolari din țară, bani cu care să cumpere criptomonede. Declarațiile sale vin ca urmare a faptului că banca centrală a țării a interzis băncilor centrale să lucreze cu monedele digitale, inclusiv cu bitcoinul.

Cum evită iranienii sancțiunile americanilor – Mohammad Reza Pourebrahimi, director al Comisiei Economice a Parlamentului Iranian a spus săptămâna trecută:

„În baza datelor existente, puțini oameni din Iran sunt utilizatori de criptomonedă și mai bine de 2,5 miliarde de dolari au fost trimiși în afara țării pentru a cumpăra criptomonede.”

Acesta a spus în trecut într-o declarație pentru ziarul Isna că iranienii au transferat 30 de miliarde de dolari din țară în decurs de câteva luni, până în luna martie.

„Iranienii nu au acces la sistemul bancar internațional, iar transferurile pot să aibă loc prin metode neconvenționale, cum ar fi dealeri de schimb sau călătorii internaționale”, a explicat Radiofarda.

Declarațiile directorului vin ca urmare a faptului că Banca Centrală a Iranunui a interzis băncilor și instituțiilor financiare să mai lucreze cu criptomonede, din cauza riscurilor de spălare de bani și finanțarea terorismului.

Moneda națională a Iranului

Ministrul iranian al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, Mohammat Javad Azari-Jahromi, a confirmat recent că a fost dezvoltată o criptomonedă locală experimentală și că există deja un model de test pregătit.

Totuși, într-un interviu cu Ibena.ir de săptămâna trecută, Pourebrahimi a spus că „nici o monedă digitală națională nu a fost dezvoltată pe teritoriul țării deocamdată.”

Chiar și așa, acesta a explicat că o criptomonedă națională a iranului ar putea să „faciliteze acordurile economice și să ocolească sancțiunile”. Acesta a spus că „viitorul economiei mondiale va fi făcut cu monede digitale” și că o criptomonedă națională „poate să paveze calea pentru acorduri multilaterale de shcimburi monetare între Iran și țări care sunt entuziasmate să aibă cooperație economică cu Iranul, dar nu au putut să facă acest lucru din cauza sancțiunilor”.

„Structura criptomonedei ar trebui să fie potrivită pentru activitatea econmică și să fie acceptabilă la nivel internațional simultan”, a mai comentat oficialul.

Pourebrahimi crede că unul dintre avantajele criptomonedelor este „absența reglementatorului american”, și a recunoscut că aceasta poate să ocolească sancțiunile. Declarațiile lui sunt asemănătoare cu cele făcute de Azari-Jahromi de săptămâna trecută:

„Toate criptomonedele au potențialul să ocolească sancțiuni, pentru că nu se află sub supravegherea reglementatorului financiar american.”

Între timp, președintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul din 2015 și a reinstaurat sancțiuni la exportul de petrol iranian.