De ce a scăzut prețul bitcoin – Se știe că piața bitcoin este în primul rând emoțională. FUD-ul (frica, incertitudinea și îndoiala) se răspândesc rapid și devastator. Entuziasmul se propagă în spirit evanghelist. Presa mainstream nu duce lipsă de obituarii în perioada asta. Pe piață se duce însă o luptă între avansați și începători, între balene și plancton și între banii instituționali și mărunțiș
De ce a scăzut prețul bitcoin – O analiză GoanaDupăBitcoin
Flux nerealist de nou-veniți în comunitate
Regula de bază când faci trading este să cumperi ieftin și să vinzi scump. Pe piața cripto, am văzut de multe ori reversul. Nou-intrații pe piață află de obicei de la știri despre bitcoin, atunci când prețul este pe val. FOMO – frica de a pierde ocazia sau fear of missing out (<eng), cum vreți să îi spuneți – îi face să cumpere repede, fără să ia în calcul fluctuațiile de preț.
Începuturile bitcoinului au fost dominate de „loialiști”, de oameni implicați în ecosistem care au o ideologie în spate. Fiecare val de creștere a adus cu el un număr de speculanți mai mult sau mai puțin loiali, care caută investiții, indiferent care ar fi acelea. Dacă loialiștii țin la preț și preferă să păstreze bitcoinii (ați auzit probabil termenul HODL), nou-veniții sunt gata să lichideze la cel mai mic semn că piața…năpârlește – în lipsă de un cuvânt mai bun.
Așa apar corecțiile. Unii investitori se „ard” pentru că nu pricep aceste fluctuații. O parte dintre ei nici nu vor mai reveni pe piață prea curând.
Problema se cuplează cu faptul că oricine poate să investească în bitcoin și în criptomonede. Piața este deschisă și celor mai puțin experimentați, care mai și pierd.
Problemă temporară? Da, ca de fiecare dată când am avut un val și o corecție creată de curenții pieței.
Ce putem face în sensul ăsta? Probabil să continuăm să educăm începătorii pe toate canalele, cu informații reale. Nu au nevoie să li se vândă vise de tipul „îmbogățire rapidă” și „piața merge doar în sus”. Poate că riscurile ar trebui să fie primele pe care trebuie să le priceapă. Oamenii trebuie să priceapă mottoul esențial al tradingului bitcoin – Niciodată nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi.
Piețele future și investitorii tradiționali cu „prea multă experiență”
Avem pe de-o parte valurile create de investitorii fără experiență, dar nu putem să uităm că în decembrie pe piață au intrat și așa-numiții bani instituționali, ai investitorilor cu experiență.
Prețul bitcoin a crescut în două tranșe, de la 2000 la 4000 de dolari și de la 4000 de dolari la 8000 de dolari datorită bifurcațiilor din vară. După, prețul a crescut datorită introduceerii contractelor future la doi dintre operatorii mari din America de Nord.
O problemă discutată încă de atunci de analiști a fost că odată intrate aceste noi balene, regulile jocului s-ar putea schimba. Pe piața future, acești traderi cu experiență pot câștiga și din scăderea prețului, la fel cum pot câștiga din creșteri. În luna ianuarie s-au deschis multe poziții de short.
Nu este tocmai clar cât de multă influență au avut piețele future asupra prețului bitcoin, dar cu siguranță o tranșă din scădere a fost cauzată de acest aspect.
În orice caz, această categorie stă acum mai mult pe margine, în așteptarea reglementărilor, așa cum spuneam mai devreme.