Deutsche Bank s-a remarcat de-a lungul timpului ca un critic acerb al Bitcoin, susținând că este o metodă de evitare a legislației financiare. În mod ironic, sediul central al băncii a fost percheziționat ca parte a unei investigații de spălare de bani.

Doi angajați ai băncii sunt supectați că au facilitat deschiderea de conturi offshore pentru companii care  doreau să profite de paradisurile fiscale. Deutsche Bank a fost implicată în investigație odată cu publicarea așa-numitelor ”Panama Papers”.

În ultimii zece ani, Deutsche Bank a cheltuit 18 milioane de dolari pe ”amenzi și dispute legale” pentru a rezolva diferite acuzații de evaziune fiscală. Odată cu ultima investigație, valoarea acțiunilor companiei a scăzut cu 5%.

Procurorii care se ocupă de caz au declarat că suspectează banca germană că a contribuit la spălarea de bani:

„Se suspectează că bani obținuți ilegal au fost transferați în conturi la Deutsche Bank, care nu a raportat suspiciunile potrivit cărora conturile ar fi putut fi utilizate pentru spălarea banilor”, au informat aceștia.

Deutsche Bank a susținut că Bitcoin este folosit pentru spălarea banilor

În mod ironic, în aprilie, Philippe Vollot, șeful global al departamentului Deutsche Bank împotriva criminalității financiare, a cerut mai multe reglementări pentru criptomonede. Acesta a susținută că monedel digitale sunt foarte atractive pentru criminali:

”Guvernele și autoritățile de reglementare ar trebui să analizeze cu atenție această piață pentru a se asigura că criptomonedele au aceleași reguli de protecție a criminalității financiare ca și soluțiile tradiționale de plată.”

Anterior, în februarie, un analist Deutsche Bank a produs un raport dedicat care încearcă să răspândească „miturile” asociate cu industria cripto. Raportul a concluzionat că este „prea devreme” pentru a avea o perspectivă corectă asupra utilității acestora.

Anul trecut, strategul șef al băncii, Ulrich Stephan, a susținut că

”nu ar recomanda Bitcoin investitorului de zi cu zi”.

Poziția Deutsche Bank cu privire la criptomonede a fost reiterată de mai multe instuții bancare europene. Aparent, industria bancară acuză criptomonedele de utilizare în activități de spălare de bani, când în realitate majoritatea analiștilor financiari au subliniat că valutele fiat sunt mult mai populare în cercurile criminale. Spre deosebire de criptomonede, a căror tehnologie facilitează în general urmărirea tranzacțiilor, valutele fiat sunt mult mai ușor de transferat și utilizat în activități ilegale.