La sud de Chicago, Illinois, un mic departament de poliţie a fost ţinta unui atac cibernetic din partea unui hacker care nu a putut fi identificat. Făptuitorul a dezactivat un calculator din departament, făcându-l inaccesibil pentru poliţişti. Din declaraţiile poliţiştilor, hackerul nu a accesat informaţiile, însă a dezactivat calculatorul. Acum, acesta cere o răscumpărare de 2,4BTC (echivalentul a 605$) pentru a-l debloca.
„Hackerul nu a dezactivat toate calculatoarele din departament. A dezactivat doar un singur calculator şi câteva informaţii specifice, nu tot sistemul.” a declarat Calvin Harden Jr., expertul în IT care a colaborat cu departamentul de poliţie. Acesta a adăugat că virusul a infectat şi backup-ul sistemului. „Pentru că nu mai există informaţiile salvate într-un backup, este o opţiune să plătim hackerul pentru cheia criptării.”
Hackerii atacă în general utilizatorii de Windows, pentru că este cel mai vulnerabil sistem de operare
Acest tip de atacuri a devenit o pacoste şi pentru poliţia din Detroit. Aici există un număr mare de plângeri care semnalează probleme similare. Poliţiştii sunt însă familiari cu problema, pentru că s-au confruntat cu ea. Virusul s-a răspândit prin email şi a fost activat atunci când utilizatorii au deschis mesajul. În mijlocul ecranului apare de obicei un mesaj care precizează că utilizatorii vor primi cheia cu care este criptat calculatorul în schimbul sumei de 2,4BTC.
Poliţia a plătit răscumpărarea, motivând că o anchetă ar costa mai mult de 605$. Adresa de IP pe care a folosit-o hackerul provine dintr-o cafenea bitcoin din New York.
„Nu trece nici o zi în care să nu auzim despre atacuri informatice şi de apariţia de grupuri infracţionale organizate la nivel internaţional. Aceştia fură prin intermediul calculatoarelor, dând atacuri cibernetice. 2,4BTC nu este o sumă mare, dar oare câţi utilizatori s-au confruntat cu această problemă? Este oare începutul unui grup infracţional sau este vorba despre nişte copii care se joacă cu autorităţile?” a spus Mike Alsup, preşedinte al Comitetului de Comunicaţii din Illinois.
Atacurile Ransomware, preferatele hackerilor
Hackerii atacă instituţii guvernamentale de mai multă vreme. Unul dintre atacurile populare este aşa-numitul ransomware. Hackerii virusează un calculator cheie din sistemul informatic al instituţiei, după care blochează sistemul cu tot cu informaţiile importante. Mai apoi, hackerii cer o recompensă pentru deblocarea sistemelor. Când vine vorba despre instituţii importante sau despre companii mari, blocarea informaţiilor poate să aducă pagube de milioane. Aşadar, de multe ori aceştia hotărăsc să plătească recuperarea datelor, mai ales că de obicei nu este vorba despre sume exorbitante.
Pentru hackeri, bitcoinul s-a dovedit până acum o adevărată comoară digitală. Aceştia primesc şi ei plăţi instant şi profită de anonimitatea monedei bitcoin.