A început în felul următor – oficialitățile de la Banca Populară Chineză au intervenit și au făcut inspecții la birourile celor mai mari schimburi de cripto de pe teritoriul țării. Au avut discuții, se pare destul de aprinse cu directorii companiilor.
De la birourile autortiăților din Shanghai și Beijing, aceștia au spus că sunt interesați ca schimburile să identifice cazurile de spălare de bani și să se asigure că mandatele legate de controalele capitale sunt îndeplinite.
Conform spuselor lui Robin Zhu, director operațional la Huobi, autoritățile aveau niște motive obscure la vremea respectivă.
„Autoritățile și-au dorit să aibă o viziune de ansamblu asupra tranzacțiilor cripto în China – cum funcționează bitcoinul, de unde vin banii, unde se duc, cum câștigă și pierd utilizatorii acești bani”, a spus Zhu.
Banca Populară Chineză a cerut de asemenea informații despre volumele de tranzacții și numărul de utilizataori. Pe lângă datele platformei, Huobi a trimis consecvent informații și rapoarte despre politicile din întreaga lume, în încercarea de a-i ajuta pe cei de la banca națională să înțeleagă industria.
Zhu a spus că și-a dat seama că „se coace ceva”. Din punctul lui de vedere, părea că Banca Populară Chineză adună informații pentru a crea un cadru legislativ al industriei. Este un aspect în legătură cu care multe schimburi nu își fac griji.
Apoi a venit luan septembrie și s-au făcut anunțuri că Banca Populară Chineză interzice ICO-urile și că închide tranzacțiile fiat-cripto pe teritoriul țării.
Se pare că aceste discuții au pavat calea pentru niște restricționări, care au afectat serios schimburile cripto.
Într-un interviu, fondatorul și directorul de la Huobi, Leo Li, a spus că volumele de tranzacție au fost afectate. Pe 1 noiembrie 2017, cifrele reprezentau doar 5% din sumele înregistrate cu un an în urmă.
Cu toate acestea, nu au fost descurajate. Schimburile ca Huobi au continuat să fie înfloritoare și au găsit noi metode să își crească afacerea.
„Oricare ar fi politica, ne supunem la reglementări. Trendul bitcoin este irezistibil. Este foarte posibil ca în viitor China să ridice interdicția de a face tranzacții cu criptomonedă.”
Dezvoltare în est și în vest
De fapt, două dintre schimburile cele mai mari ale Chinei la vremea respectivă, Huobi și OKCoin, au deja oferte care îi pun în top 10 în lume din punct de vedere al volumelor tranzacționate. Huobi Pro și OKEx sunt două platforme care acum schimbă doar criptomonede între ele, fără bani fiat ca în trecut.
Zhu a spus că Huobi Group și-a dublat numărul de angajați la peste 400 din luna septembrie și până acum, ceea ce arată că sunt încă foarte implicați, chiar dacă pe piața pe care ei activează se fac reglementări mai stricte.
„Trecerea la tranzacții de tip over-the-counter este o pivotare neașteptată pentru noi. Nu am anticipat că aceasta va fi una din strategiile noastre de afaceri”, a spus Zhu.
Până când se ridică o parte din presiune, Huobi va continua cu planurile sale de expansiune agresive.
În ultimele câteva luni, schimbul a deschis birouri în Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud și Statele Unite.
Prin parteneriatul cu SBI Group din Japonia și cu încă un partenereiat secret în Coreea de Sud, Huobi se așteaptă să lanseze noi schimburi în aceste țări, până în luna martie. În birourile noi din San Francisco, cei de la Huobi se concentrează pe cercetare și pe încurajarea startupurilor blockchain. Huobi are însă și experți juridici în America, ceea ce indică faptul că s-ar putea să lanseze servicii de schimb cripto și aici.
„Odată ce înțelegem cu totul problemele legale din SUA, deschiderea de noi schimburi ar fi următoarea fază a planului”, a spus Zhu.
Zhu consideră că deschiderea de noi operațiuni în alte țări era oricum parte din strategia pe termen lung. Fără îndoială că acțiunile Băncii Populare au forțat platforma să pună strategia în aplicare mai repede.
Per total ,această pivotare i-a ajutat pe cei de la Huobi, care au acum o bază de utilizatori mai diverși, după spusele directorului operațional. De exemplu, Huobi Pro are în acest moment cam 3 milioane de utilizatori. Mai puțin de jumătate din ei sunt din China.
Jetoane pentru clienții Huobi loiali
Cei de la Huobi caută să vină cu servicii noi pentru clienții pe care îi are deja. Au lansat propria monedă, Huobi Token (HT), care rulează pe blockchainul de la ethereum. Aceasta este o metodă de a loializa clienții și de a le aduce venituri suplimentare.
Nu este vorba despre un model de tip ICO. Huobi dă jetoanele HT pe gratis utilizatorilor care cumpără pachete cu comisioane la ei pe platformă.
Într-o perioadă de 14 zile după ce au anunțat că lansează jetoane HT, investitorii s-au grăbit să cumpere servicii pre-plătite în valoare de 300 de milioane de dolari.
După lansarea propriei monede, Huobi Pro a anunțat lansarea unui schimb nou numit HADAX. Acesta le permite utilizatorilor să voteze cu ajutorul jetoanelor HT care criptomonedă vor să se listeze pe platformă.
„Nu putem să evaluăm fiecare criptomonedă nouă, pentru că pur și simplu sunt prea multe. HADAX îi lasă pe investitori să voteze monedele despre care cred ei că merită tranzacționate.”
Conform datelor Huobi, începând cu 24 februarie, platforma HADAX a strâns 8,5 milioane de HT de la 104 308 utilizatori și 85 de milioane de voturi pentru 75 de monede digitale diferite.
„Pe termen lung, credem că tranzacțiile cripto-pe-cripto au mai mult potențial decât cele fiat, din cauza numărului mare de opțiuni de trading disponibile”, a explicat Zhu.
Creșterea celor de la Binance
Banca Populară Chineză nu a adăugat obstacole. Se pare chiar că a făcut să se ridice un nou schimb de criptomonede de la ei din țară.
Binance s-a lansat în iulie anul trecut, cu doar două luni înainte de decizia celor de la Banca Populară. Schimbul a fost creat de directorii executivi de la OKCoin, Zhao Changpeng și He Yi. La acel moment, Binance a dezvăluit și faptul că prima rundă de finanțări a venit de la două firme de capital de risc chinezești – Blackhole și Funcity.
Pentru că se adresa utilizatorilor din afara Chinei, Binance a fost la locul potrivit, la momentul potrivit. Într-o perioadă în care nesiguranța conducea piețele locale, investitorii chinezi au început să retragă activele cripto și să le mute către platforme din afara țării, după spusele lui Zhu.
Acesta a spus că momentul a fost chiar perfect pentru Binance.
La șase luni după lansare, Binance a crescut și a devenit unul dintre schimburile de top. Conform datelor de pe CoinMarketCap, aceștia au avut activități de trading de peste 2 miliarde în ultimele 24 de ore.
„Deși Huobi lansase deja Huobi Pro la momentul respectiv, nu aveam atâtea jetoane disponibile câte aveau cei de la Binance”, a spus Zhu, care a adăugat și că serviciul înregistrează acum mai bine de 1 miliard de dolari în volume tranzacționate zilnic.
Chiar dacă Binance a anunțat în trecut că va limita accesul utilizatorilor din China, Zhu a spus că „Internetul nu poate să fie explorat ’științific’” – se referea aici la folosirea VPN-urilor, care maschează adresele de IP ale utilizatorilor.
„Dacă ai bani la un schimb și ți se interzice accesul prin proceduri normale, cu siguranță că o să cauți metode să îți atingi scopul”, a concluzionat Zhu.