Piața ICO-urilor a avut parte de ceva interes în ultima perioadă. După spusele analiștilor, investițiile în proiectele de tip ICO a fost responsabilă și de creșterile înregistrate de ether luna trecută.
Câteva dintre ICO-uri au depășit orice așteptări în ceea ce privește finanțările. Bancor, de exemplu, a strâns 153 de milioane de dolari în mai puțin de trei ore. Cel mai de succes ICO de până acum rămâne în continuare The DAO (organizația autonomă descentralizată a lui Vitalik Buterin), care a strâns investiții masive de 35 de miliarde de dolari americani în iulie-august 2014.
ICO-urile (Initial Coin Offering) sunt monede scoase pe piață ca o formulă de a strânge finanțări pentru proiecte blockchain. Dezvoltatori blockchain din domenii variate (începând cu finanțele ori comunicațiile criptate și terminând cu industria jocurilor) prezintă proiecte aflate în diferite etape de dezvoltare. Dezvoltatorii vând criptomonede sub această formulă de ICO, la o fracțiune din prețul pe care speră să îl obțină în momentul când finalizează proiectul și (eventual) listează monedele la exchange-uri. În felul acesta, strâng fondurile necesare pentru a-și dezvolta produsele și platformele.
Din multe puncte de vedere, ICO-urile seamănă cu IPO-urile (Initial Public Offering). Ambele sunt create pentru a strânge fonduri. În loc de acțiuni, ICO-urile vând un nou tip de monedă digitală, pe o piață permisivă comparativ cu bursa.
ICO Market – modelul de afacere
Luna aceasta schimbul românesc BTCXchange a lansat un serviciu on-board de investiții în ICO, direct cu bitcoin. Este vorba despre ICO Market, o piață care vizează piețele naționale și internaționale. În acest moment, ICO Market este cea mai simplă și fără fricțiuni metodă de a cumpăra criptomonede.
”Serviciul a fost lansat abia cu câteva săptămâni în urmă și încă este la un stadiu începător, mai există multe de făcut. Asta zis, piața românească nu este ținta noastră” Explică Max Nicula, director al exchangeului. ” Avem un roadmap de funcționalități pe care le vom adăuga în viitor, precum review-uri de la utilizatori și un sistem de rating la ICO-uri, dar și alte funcționalități mai mărunte. Mai avem de exemplu de adăugat la interfață. ICO Market la momentul de față este la stadiu de MVP, cu funcționalitate minimă pentru a testa piața.”
Deocamdată în market-ul de la BTCXchange există opt ICO-uri active și încă două care urmează să fie lansate la sfârșitul lui iulie, respectiv începutul lui august.
Experimente pe blockchain
Aventus este o soluție pe bază de blockchain de vânzare de bilete la evenimente. DENT este o piață globală de vânzare și cumpărare de date. Agrello dezvoltă o interfață de Inteligență Artificială care permite administrarea și crearea de contracte smart cu aceeași bază legală ca și contractele tradiționale. MyBit administrează proprietatea, adăugând un strat de copy-right datelor pe blockchain. Este doar o mostră de piață ICO, care indică foarte bine cât este de diversă piața.
Investitorii discută de mai bine de trei ani despre aplicabilitățile tehnologiei blockchain în diferite domenii (IoT, predicții, gaming, administrație, etc). Aceste proiecte ICO sunt în mare parte ocazii de a testa ce și cât poate face blockchainul, și sub ce formă. Este și motivul pentru care cei de la BTCXchange nu intenționează să filtreze ICO-urile listate.
”Nu ne punem in scop sa filtram ICO-urile care vor aparea la noi pe platforma desi cel mai probabil cu timpul vor aparea un set de cerinte generale pentru ca un ICO sa poata fi listat la noi. Pe scurt, ne propunem sa aducem ordine in acest domeniu incipient si dezordonat la moment. Dar este si absolut normal sa fie neorganizat ca si orice inceput.”
BTCXchange urmează să listeze la schimb o parte dintre monede, după ce acestea ies din stadiul de ICO.
”Le listăm doar pe cele pentru care avem posiblități tehnice, sunt foarte multe și foarte diferite. De exemplu unele nu au un preț fix și cantitatea de monede se repartizează proporțional între toți cumpărătorii. Acest fel de monedă nu avem cum să-l listăm la moment, dar pe viitor posibil să avem o soluție și pentru asta. ” a motivat Max Nicula.