Economistul senior al gigantului bancar olandez ING crede că bitcoinul va ajunge să fie un produs financiar de nișă.

Într-un raport publicat pe 18 decembrie, economistul principal de la ING, Teunis Brosens, a spus că utilizarea efectivă a criptomonedelor o să fie limitată la „tocilarii din lumea tehnologiei, oamenii obsedați de confidențialitate și cei care se tem de (hiper) inflația monedelor tradiționale”, printre alții.

„Pe termen lung, bitcoinul nu oferă prea multe marelui public și va ajunge din nou să fie un produs de nișă pentru un grup select de entuziaști”, a scris acesta.

Acest „produs de nișă” a crescut însă peste 18 000 de dolari după lansarea derivativelor la schimburile reglementate din SUA, ceea ce contrazice părerea lui Brosens.

Acesta a spus că într-adevăr o parte din caracteristicile bitcoinului despre care s-a spus că sunt punctele forte – lipsa unui intermediar central de exemplu – face ca audiența mainstream să nu se implice pe piață.

ing

Brosens a spus și că volatilitatea bitcoinului îl face o metodă de plată foarte proastă pentru cei mai mulți consumatori.

„Pentru ca bitcoinul să funcționeze ca metodă de plată, trebuie să fie stabil. O lume în care cu banii din buzunar îți cumperi azi o cafea cu frișcă la restaurant și mâine un espresso la dozator nu e prea convenabilă”, a scris acesta.

Comentariile economistului s-au concentrat în mare parte pe bitcoin, dar acesta a extins criticile și către celelalte monede în general. A spus că funcționalitatea lor de bază, faptul că sunt open-source – este nepotrivită pentru un produs folosit în masă.

„Criptomonedele intră în competiție unele cu altele pentru utilizatori. Pot să creeze valoare pentru public oferind o rețea extinsă către alți utilizatori, dar nu pot să creeze valoare unică devenind o platformă distinctă cu trăsături speciale pe care nu le mai găsești nicăieri”, a scris Brosens în raport.

Economistul a privit bitcoinul cu un ochi critic, dar a fost optimist în ceea ce privește tehnologia blockchain.

„Blockchainul este o tehnologie impresionantă care ar putea să aducă progres în tot felul de domenii, de la finanțe la sănătate, de la notariat la votare. Trăiască blockchainul. ”