Un grup de studiu finanțat de guvernul japonez a creat un ghid pentru ofertele inițiale de criptomonede, inclusiv reguli cu privire la identificarea investitorilor, prevenirea spălării de bani, monitorizarea progresului și protejarea capitalurilor. Propunerile vor fi analizate de Agenția de Servicii Financiare a Japoniei (FSA) la sfârșitul lunii aprilie, având potențialul de a deveni legi în câțiva ani.
Raportul prevede ca emitenții de ICO-uri trebuie să specifice clar modul in care fondurile, profiturile și bunurile vor fi distribuite deținătorilor de tokenuri, precum și planuri de afaceri clare și documentate. De asemenea, se subliniază faptul că exchange-urile de criptomonede trebuie să creeze standarde general aplicabile cu privire la listarea de ICO-uri, precum și măsuri de prevenire a practicilor neconcurențiale (insider trading).
Consultantul grupului de studiu este Takuya Hirai, membru al Partidului Liberal și unul dintre autorii legii cu privire la exchange-urile de criptomonede care a fost adoptată anul trecut. Din grup mai fac parte Yuzo Kano, managerul exchange-ului bitFlyer Inc, profesorul Toshifumi Kokubun din cadrul universității Tama din TOkyo, precum și reprezenanți ai celor mai mari bănci din Japonia.
Principiile japoneze sunt destul de prietenoase în raport cu ICO-urile, în contrast cu pozițiile adoptate de China și Coreea de Sud, care au interzis astfel de demersuri anul trecut, decizii justificate de fraudele înregistrate și speculații excesive.
Raportul japonez evită să clasifice tokenurile ca titluri de valoare, spre deosebire de poziția adoptată de Comisia de Supraveghere a Titlurilor de Valoare și a Bursei (SEC) din Statele Unite.
”ICO-uri sunt o tehnologie inovativă, dacă vom reuși să implementăm principii și reguli corespunzătoare au potențialul de a deveni o noua metodă de strângere de fonduri” a afirmat unul dintre cercetătorii de la Institutul Mizuho.
Pe parcursul ultimilor ani, ICO-urile au devenit principala metodă prin care start-up-urile de blockchain strâng fonduri, pe parcursul anului trecut reușind să acumuleze aproximativ 8,8 miliarde de dolari în total (conform datelor oferite de coinschedule.com). Din păcate însă, lipsa legislației în domeniu și a supravegherii din partea autorităților au creat oportunitatea pentru foarte multe fraude sau proiecte care nu au avut potențialul promis. Acest aspect nu a limitat însă interesul investitorilor, mai ales deoarece foarte mulți speculatori au folosit aceste oportunități pentru a tranzacționa tokenurile prin diferite exchange-uri.