Reprezentanții Japoniei vor cere adopția unor reguli la nivel global în legătură cu criptomonedele, la întâlnirea G20 din Argentina. Săptămâna viitoare, Summitul G20 va aduce împreună la Buenos Aires miniștrii de finanțe și bancheri de la băncile centrale. Alte țări vor de asemenea să discute despre problema cripto. Semnale au venit de la câțiva membrii ai Uniunii Europene.
Reglementările stricte nu sunt bune
Japonia, o țară cu o politică fintech proactivă, îi va îndemna pe participanții la Summitul G20 să studieze criptomonedele și să cadă de acord asupra unui plan de reglementări comun. Autoritățile japoneze se numără printre primele care au adoptat un cadru legislativ cu un mecanism de supraveghere a tranzacțiilor la schimburile înregistrate de cripto. Noua lor inițiativă are ca scop implementarea de ghiduri internaționale pentru dezvoltarea rapidă a industriei cripto.
Conform unor oficiali japonezi citați de Reutres, Tokyo îi va îndemna pe membrii G20 să facă mai multe eforturi pentru a preveni folosirea criptomonedelor în activități ilegale ca spălarea de bani. Alte rapoarte media sugerează că una dintre surse este Secretarul Cabinetului din Japonia, Yoshihide Suga. Acesta a spus că se așteaptă la implicare activă a participanților japonezi în discuția de la Summitul G20 despre criptomonede și despre impactul lor asupra economiei globale.
Diferențele dintre abordările fiecărei țări or să limiteze probabil șansele să se ajungă la o înțelegere în legătură cu niște reguli globale, a spus oficialul. Altă sursă a confirmat că discuțiile se vor concentra pe măsuri împotriva spălării de bani și protecția consumatorilor, și nu atât de mult pe felul în care criptomonedele afectează sistemul bancar.
În general, membrii de la G20 cred că reglementările prea stricte nu sunt bune.
Miniștrii de finanțe și guvernatorii de bănci centrale care participă la summit se vor întâlni în capitala Argentinei pe 19-20 martie. Alte națiuni plănuiesc și ele să vină cu idei pe tema reglementărilor criptomonedelor. În februarie, oficiali din Franța și Germania au scris scrisori deschise colegilor din G20 în care cereau să se discute despre implicațiile criptomonedelor. Aceștia au subliniat că este nevoie de o abordare legislativă transnațională și și-au anunțat intențiile de a propune reglementări comune.
Secretul – să reglementeze fără să încurce
Țările participante la Summitul G20 intenționează să discute despre probleme legate de securitatea cibernetică, de sectorul Fintech și criptomonede. Ministrul-adjunct de Finanțe din Rusia, Sergey Storchak a confirmat la începutul lunii martie că aceste subiecte se află pe programa de discuții. După spusele lui, foarte puțini din membrii G20 văd criptomonedele la fel ca pe banii fiat. Oficialitățile ruse au prezis că summitul va confirma cel mai probabil această poziție.
Reprezentanții japoniei își fac griji că unele națiuni vor avea reglementări mai permisive când vine vorba despre criptomonede și posibilitatea de a fi folosite în scopuri ilegale. Luna trecută, autoritățile japoneze au făcut verificări la mai multe schimburi, după ce s-au furat 500 de milioane de dolari de la Coincheck. Aceștia au scos la iveală aproape 700 de cazuri de posibilă spălare de bani. În Argentina, Grupul de Lucru pentru Acțiuni Financiare urmează să prezinte un raport în care să exploreze metodele prin care se pot folosi criptomonedele pentru a spăla bani.
Conform unuia dintre oficialii japonezi citați de Reutrs, „secretul va fi să se aplice reglementări pentru a proteja clienții și pentru a preveni activitățile ilegale, fără să se împiedice inovația în sectorul fintech și cripto”. Țările G20 reprezintă mai bine de 80% did producția brută și comerțul mondia. Săptămâna viitoare, aceștia vor demonstra dacă sunt pregătiți să aibă o abordare măsurată pentru reglementările pieței cripto.