Cercetătorii de la Banca Federală din statul american San Francisco consideră că lansarea contractelor future pe bitcoin pe mai multe piețe americane în luna decembrie a avut un rol în scăderea prețului criptomonedei.
Conform unei lucrări de cercetare publicate luni, autorii – inclusiv trei cercetători de la Banca de Rezervă Federală din San Francisco, dar și un profesor de finanțe de la Universitatea Stanford – cred că scăderea recentă a prețului bitcoin este oarecum similară cu bula imobiliară care a avut loc în Statele Unite în anii 2000. Introducerea derivativelor legate de bitcoin a jucat un rol în acest trend, scriu autorii.
Așa cum am scris în trecut, CBOE și CME Group au inaugurat lansarea contractelor future pe bitcoin, spre sfârșitul anului, după ce inițiativa le-a fost aprobată de Comisia de Trading de Comodități și Contracte Future (CFTC). Cam în aceeași perioadă, prețul a atins aproape 20 000 de dolari, după un an în care a crescut în continuu. Mai apoi, a scăzut undeva la 6000 de dolari spre finalul primei săptămâni a lunii februarie.
Citând datele și calculele făcute în cercetareaw lor, autorii lucrării pun problema că „această creștere rapidă a prețului bitcoin și declinul său în urma lansării contractelor future la operatorii CME și CBOE este consistentă cu dinamicile de preț sugerate în alte teorii financiare.”
Aceste dinamici de preț, după cum au explicat cercetătorii, se referă la un trend în care cererea unui instrument financiar este condusă inițial de optimiștii care împing prețul în sus, până în punctul în care piața introduce un mecanism care permite pesimiștilor să parieze împotriva pieței.
Cercetătorii au scris:
„Până pe 17 decembrie, acei investitori optimiști au avut dreptate: așa cum se întâmplă cu profețiile care duc la îndeplinirea profeției, cererea optimiștilor a împins prețul bitcoin în sus, energizând mai mulți oameni să se alăture și să crească și mai mult prețul. Pesimiștii însă nu au avut mecanisme disponibile pentru a-și susține cu o investiție în bani credința că prețul o să cadă. Așa că nu au avut decât să aștepte pentru momentul ‘v-am spus eu’.”
Acestea fiind spuse, astfel de trenduri nu continuă la infinit, așa cum sugerează pe mai departe autorii lucrării.
Pe măsură ce procesul de minare bitcoin se desfășoară și sunt disponibile tot mai puține fise (ca rezultat al înjumătățirii programate a recompensei, care acum este de 12,5 bitcoini per bloc), autorii spun că funcția tranzacțională a bitcoinului ca metodă de plată ar putea să joace un rol de top în creșterea valorii, pe măsură ce „dispare dinamica speculativă”.