Banca Centrală Europeană (BCE) analizează o formă de monedă digitală a băncii centrale (CBDC) pentru public. Anterior, BCE a înființat un grup de lucru pentru a investiga un CBDC pentru tranzacții de volume mari. Rezultatele analizei vor fi publicate într-un raport preliminar în săptămânile următoare, conform declarațiilor lui Yves Mersch, membru al consiliului executiv la băncii.
Conceptul de finanțe descentralizate – Ce este si ce presupune?
La conferința Consensus organizată de Coindesk, Mersch a declarat:
„Un CBDC pentru wholesale, restricționat la un grup limitat de contrapartide financiare, ar fi similar cu ceea ce se utilizează în prezent. Un CBDC accesibil tuturor ar reprezenta o schimbare majoră de paradigmă, așa că un CBDC pentru retail este acum obiectivul nostru principal”.
Lipsa de confidențialitate a tranzacțiilor
Deși nu a folosit termeni precum blockchain sau DLT, Mersch a explicat că acesta ar avea forma unui token digital care ar circula „în mod descentralizat”, fără un registru central. Principala problemă ar fi reprezentată de lipsa de confidențialitate a tranzacțiilor – motivul pentru care mulți oameni preferă să folosească cash.
- Citeste si: Digitalizarea sistemului financiar global
Alte dificultăți se referă la modul în care această monedă digitală ar fi gestionată de intermediari și cum ar putea fi supravegheați. În plus, Mersch a subliniat că o altă îngrijorare se referă la facilitarea așa-numitelor ”bank runs”:
„În timpul unei crize bancare sistemice, acest lucru ar putea declanșa golirea conturilor din bănci cu o viteză și o scară fără precedent, mărind efectele unei astfel de crize”.
Deși la nivel mondial utilizarea numerarului este în scădere, rapoartele BCE arată că în zona euro oamenii nu au renunțat încă la cash:
„În timp ce plățile electronice deja depășesc utilizarea numerarului în unele țări, ale căror monede par mai puțin atractive decât euro, nu există o astfel de tendință în zona euro. Aproximativ 76% din toate tranzacțiile din zona euro sunt efectuate în numerar, reprezentând peste jumătate din valoarea totală a tuturor plăților”,
a raportat Mersch.