Dezvoltatorii sunt pregătiți să meargă până în pânzele albe ca să facă una dintre criptomonedele de top să fie independentă de interesele afacerilor mari.
Hardwareuri de viteză mare cunsocute ca ASIC-uri au fost folosite să securizeze tranzacțiile bitcoin ani de zile. Producătorul de minare Bitmain a anunțat recent un nou model, Antminer X3, care a fost făcut special pentru minarea monedei orientate spre confidențialitate, monero.
În loc să se bucure de noul aparat ca semn că interesul pe piață a crescut, monero va face cel mai mare upgrade de urgență în luna aprilie, făcut special pentru a schimba regulile sistemului și să blocheze cu totul ASIC-urile.
În mare parte, este prima mutare făcută de monero în războiul contra aparatelor ASIC. Upgradeul va face ca minerii Antminer X3 să fie ineficienți. Nu doar atât, dar ca să nu îi lase pe producătorii de minrei să prindă din urmă, aceste editări de algoritm urmează să fie făcute de două ori pe an.
Algoritmul monero de acum, Cryptonight, permite minarea de monero pe laptopuri obișnuite. Dacă apare competiție din partea unor aparate ASIC mai eficiente, există temeri că minarea de pe calculatoarele de acasă nu o să mai fie posibilă.
Dezvoltatorii iau foarte în serios formula.
„O să fac tot ce îmi stă în putință să ajut comunitatea să prevină proliferarea de ASICuri care să centralizeze minarea în rețeaua monero”, a scris Riccardo „Fluffypony” Spagni pe GitHub.
Aparatele sunt deocamdată puse pe piață de un singur producător – Bitmain. Dezvoltatorii se tem că Antminer X3 ar putea să faciliteze anumite atacuri, și anume ca un pool de minare să ia majoritatea ratei de hash, creând istoric de tranzacție fals, dublă cheltuire și cenzura plăților.
ASICurile cu eficiență mare sunt bune pentru securitate în general. Mulți din comunitatea monero se opun însă.
„Dacă vă faceți griji în legătură cu cineva care să zicem că folosește serverele de la Amazon să facă un 51%, atunci o bifurcație care să excludă ASICurile este o idee proastă”, a spus dezvoltatorul core <moneromooo>.
Cei de la monero se Îndoiesc
Ceea ce influențează decizia este, desigur, lipsa de încredere dintre dezvoltatori și Bitmain – dar și în principala figură reprezentativă a companiei, Jihan Wu.
Anul trecut, s-a pus problema că Bitmain caută să exploateze în secret o slăbiciune a algoritmului dovadă-de-lucru de la bitcoin, printr-un proces numit ASICBoost, care permitea unor pool-uri de mianre să mineze cam cu 20% mai rapid decât competitorii. La scurtă vreme după această controvers s-a descoperit o vulnerabilitate a chipului de minare numită Antbleed, despre care s-a spus că a fost implantată intenționat de Bitmain pentru a închide forțat orice miner.
La final de an, cei de la Bitmain au produs un ASIC capabil să mineze siacoin, o criptomonedă mai mică, mutare văzută ca un asediu.
Toate acestea îl fac pe creatorul monero Ricardo Spagni să apere rezistența la ASIC-uri a criptomonedei pe Twitter.
„Acțiunile lor în comunitatea bitcoin și mai recent în comunitatea sia sunt categoric ale unor antagoniști.”
Chiar și fără problemele legate de Wu și Bitmain, să se permită minarea cu ASIC-uri aduce mai multe riscuri. Rezistența la cenzură este principala cheie a succesului monero, explică dezvoltatorul BinaryFate.
„Poate chiar mai multl decât pentru alte criptomonede, descentralizarea este cheie pentru a asigura rezistența la cenzură a monero”, a spus BinaryFate.
De exemplu, cenzura ar distruge o promisiune cheie a criptomonedelor privte – fungibilitatea, sau faptul că o monedă din sistem este egală ca valoare cu oricare alta.
Într-un anunț, echipa monero a extrapolat despre riscurile centralizării ASIC, scriind că atâta timp cât hardwareul ASIC este răspândit, vine cu un risc de securitate, inclusiv posibilitaeta ca guvernul să dea mită sau să introducă un așa-numit kill switch, un buton care să închidă minerii de la diistanță.
„Este o amenințare care are potențialul să distrugă întreaga rețea”, scriu dezvoltatorii monero pe o postare pe blog.
Criticii Cryptonight
Așadar, monero va continua să lupte împotriva hardware-ului.
„Cred că s-a creat un precedent că suntem serioși în legătură cu rezistența la ASICuri, că putem să reacționăm rapid dacă trebuie și că nu ne interesează dacă producătorii pierd bani”, a spus BinaryFate. „În viitorul apropiat, mă îndoiesc că producătorii de ASIC-uri vor vrea să mai încerce cu monero.”
Cu toate acestea, decizia a împărțit comunitatea în două tabere. În primul rând, monero este un algoritm cu dovadă de lucru și nu îi lipsesc criticii. Este important pentru accesibilitatea criptomonedei, dar unii cred că bariera de intrare joasă scade și costurile pentru atacatori.
O implementare java în protocol, numită Coinhive, a fost etichetată ca fiind cel mai popular malware din lume, într-un studiu al firmei de securitate cibernetică Check Point în luna noiembrie a anului trecut. Mai mult, în februarie algoritmul se comporta ca bot pentru a scala o jumătate de milion de aparate de minare.
„O monedă cu volum de piață mic încearcă cu disperae să le distrugă securitatea, luptând activ împotriva economiilor de scalabilitate”, a scris pe Twitter un cercetător ethereum, Philip Daian.
De aceeași părere este și Andrew Poelstra, matematician la Blockstream. În2015, acesta a scris într-o lucrare că aceste coduri anti-ASICuri pot să îi întârzie doar pe producători și că în cele din urmă rezistența la ASIC-uri e o luptă pierdută.
Se pune problema că editările permanente la algoritm ar putea să slăbească codul și să deschidă ușa către vulnerabilități. În această problemă, dezvoltatorul iamsmooth a sugerat o abordare prietenoasă cu ASICurile, care s-ar concentra pe scăderea costurilor și pe accesibilitatea la hardware.
Chiar și Moneromooo a fost de acord și a spus că editările de două ori pe an sunt „o metodă puțin ***** , așa că sperăm să găsim un algoritm mai bun.”
Până atunci, Spagni și mulți alții apără inițiativa monero.
„Este o chestiune de alegere a celui mai mic rău posibil”, a scris Spagni pe GitHub. „S-ar putea să fie o variantă mai puțin sigură, dar comunitatea a luat decizia dificilă. Nu hotărăsc eu nimic, comunitatea decide.”