În luna mai, judecătorul districtual de la judecătoria din New York Katherine Forrester l-a condamnat pe fondatorul site-ului Silk Road Ross Ulbricht la închisoare pe viață. Pentru cineva aflat la prima abatere, și după o infracțiune fără violență, sentința a părut oarecum excesivă pentru mulți oameni din comunitatea bitcoin și din afara ei.
Motivația din spatele deciziei judecătoarei a fost acum desigilat și făcut public.
Condamnări mai aspre pentru dealerii de droguri decât pentru violatori
Explozia numărului de pușcăriași din pușcăriile americane a atins proporții alarmante. Mai bine de 2 milioane de cetățeni se află în acest moment în detenție. De departe, cifra este cea mai mare din lume. Conform ultimelor statistici, 25% din populația de deținuți se află în SUA, în condițiile în care doar 5% din populația lumii sunt cetățeni americani.
Acest lucru se datorează în mare Legii Rockefeller și războiului împotriva drogurilor care a început în anii 80. În ultimii 20 de ani, numărul deținuților aproape că s-a triplat. Condamnarea în cazul Silk Road este un alt exemplu al felului în care lucrurile escaladează foarte repede.
Înainte ca Ross Ulbricht să fie condamnat, pe 29 mai 2015, judecătoarea a petrecut aproape o oră discutând despre miraculosul război împotriva drogurilor și criticându-l pe Ulbricht. După ce a petrecut peste 100 de ore gândind o pedeapsă potrivită și evaluând tot atâtea scrisori și testimoniale din partea prietenilor și familiei lui Ulbricht, în care aceștia vorbeau despre caracterul său, judecătoarea a declarat:
”Ce a fost cu adevărat Silk Road este un dezvoltator de piață socială pentru un drog care face rău societății și pe care în procesul democratic l-am catalogat ca fiind de neacceptat și pe care l-a pus la dispoziție unor oameni care încearcă din greu să scape de el. Ceea ce ai făcut cu Silk Road a fost îngrozitor de distructiv pentru întreaga structură a societății”
Judecătoarea Forrest a spus că argumentele apărării au fost destul de deranjante, pentru că au atacat validitatea legilor referitoare la acest caz. Forrest a părut să considere că educația și felul în care a fost crescut sunt un motiv în plus să fie mai aspră cu el.
”Nici un dealer din Bronx care vinde metamfetamine, heroină sau cocaină nu a venit vreodată cu astfel de argumente în fața curții” a spus judecătoarea. ”Este un argument privilegiat, și vine de la o persoană privilegiată. Nu ești un om mai bun decât alți dealeri de droguri iar educația pe care ai primit-o nu îți dă un loc privilegiat în sistemul justițiar. Face mai greu de explicat faptul că ai făcut ceea ce ai făcut.”
Judecătoarea a văzut faptul că acest caz a fost atât de mult în atenția presei ca pe o oportunitate să se folosească de sentință pentru a-i descuraja pe alții care se gândesc să întreprindă activități similare. L-a văzut de asemenea pe Ulbricht ca pe o persoană care se credea ”deasupra legii” atunci când a contruit Silk Road pentru a vinde droguri, așa că ultima ei sentință a fost la fel de aspră ca oricare dată unui webmaster.
Ross Ulbricht a primit două sentințe pe viață pentru trafic de narcotice, consiprație și distribuire de narcotice pe Internet. Alte trei capete de acuzare includ consiprație pentru a face hacking (5 ani), conspirație de trafic în identificarea frauduloasă a documentelor (10 ani) și spălare de bani (20 de ani). Pe lângă aceasta, Ulbricht a fost amendat cu suma de 183 961 921$. În acest moment, Ulbricht a contestat decizia.
Și ultima declarație a lui Ross în fața curții a fost dată presei, iar Ulbricht a arătat că are remușcări, ba chiar la un moment dat a izbucnit în plâns. Și-a cerut iertare familiilor celor care au murit din cauza drogurilor vândute pe Silk Road. Perioada petrecută în închisoare, de la arestul lui din toamna lui 2013 i-a dat timp de gândire și, după spusele lui, l-a făcut să aibă mai mult respect pentru legile pe care le-a încălcat.
”Un lucru pe care l-am conștientizat despre lege este că legile naturii sunt foarte asemănătoare cu legile oamenilor. Gravitației nu îi pasă dacă ești sau nu de acord cu ea. Dacă sari de pe o stâncă o să te rănești. Și chiar dacă nu am fost de acord cu legea, am fost acuzat de o infracțiune și trebuie să fiu pedepsit. Înțeleg acum acest lucru și respect legea și autoritatea”
Probleme în felul în care a fost tratat cazul lui Ulbricht
Cazul și felul în care a fost acesta tratat a fost pe bună dreptate ridiculizat de Alex Winter, care a asistat la proces. A făcut o cronică a cazului în documentarul său Deep Web. Regizorul consideră că echipa de avocați care l-au apărat nici măcar nu a avut ocazia să își facă treaba, pentru că fiecare argument a fost contestat de judecătoare.
”Sper că apărarea va avea ocazia să își spună cuvântul în tribunal. Asta a fost partea frustrantă și înspăimântătoare în sala de tribunal. Practic s-a întâmplat în felul următor – procurorii și-au spus partea lor, apărarea urma să facă același lucru și pac – au fost blocați de judecătoare, s-a terminat. Apărarea nu a putut să aducă experți în sala de judecată, să discute despre complexitatea monedei bitcoin. Mi-ar plăcea ca apărareasă aibă ocazia să își spună cuvântul”
În problema sentințelor pentru infracțiuni care nu implică violență și sunt legate de droguri, cei de la Vice au lansat de curând un reportaj special care îl are în prim plan pe președintele Barack Obama, în vizita sa la Închisoarea Federală El Reno din Oklahoma. Reportajul se numește ”Fixing The System”. Președintele Obama a fost primul președinte în funcție din istorie care a vizitat o închisoare federală cu intenția de a vorbi cu deținuții și a afla mai multe despre victimele colaterale și ”produsele” războiului dus împotriva drogurilor.
”Nici un candidat n-a pierdut vreodată alegerile pentru că ar fi prea aspru cu infracțiunile” a spus președintele Obama. ”Nimeni n-a făcut un pas înapoi să se întrebe – este în regulă ca cineva care a fost implicat într-o infracțiune serioasă, dar neviolentă, să primească o sentință mai aspră decât un violator?”
Sursa – Evander Smart via CoinTelegraph