După ce se termină luna taxelor, unii spun că o să se încheie și piața urșilor.
Se apropie termenul limită pentru înaintarea taxelor în Statele Unite ale Americii. Pe 17 aprilie americanii trebuie să aibă situația încheiată. Se speculează că iarna cripto din 2018 s-a datorat în mare parte investitorilor care au vândut frenetic pentru a strânge bani și pentru a-și plăti taxele pentru profiturile din 2017.
„S-ar putea să ne uităm în urmă la aceste momente și să le vedem ca pe „criza taxelor cripto din 2018”. Grație obligațiilor fiscale de dinainte de ziua taxelor, avem cea mai concentrată perioadă de flux net în fiat pe care a avut-o vreodată ecosistemul bitcoin, în scurta sa existență”, au scris Chris Burniske, partener la Placeholder VC și Jonathan Cheesman, într-o postare recentă pe Medium.
Desigur că am avut ceva lichidări cauzate de ziua taxelor, dacă este să judecăm după postările pe Reddit și după diferitele forumuri dedicate criptomonedelor. Unii investitori și-au lichidat conturile în decembrie și au început să își pună problema obligațiilor fiscale.
„Nu știam asta la vremea respectivă, dar se pare că datorez taxe pe profit pentru acele tranzacții, care ajung undeva la 50 000 de dolari, dacă adun taxele statale (California) și federale”, a scris un utilizator de Reddit cu numele <thoway> acum o lună.
Mai mult, termenul limită pentru plata taxelor în Japonia a fost în 15 martie. La fel ca SUA, Japonia este un participant uriaș pe piața cripto, așa că acest lucru ar susține în continuare ideea.
Ar fi însă și destule motive să ne îndoim că ziua taxelor ar fi motivul pentru lichidarea de pe piață. Așadar, și probabilitatea că prețurile or să crească brusc după ziua taxelor este relativ mică.
În primul rând, investitorii care au vândut când prețul a luat-o la vale nu au strâns probabil destul cât să acopere obligațiile fiscale, Perry Woodin, Director de Strategie la HashChain, a făcut calculele.
„Imaginați-vă un individ care a cumpărat 1,5 bitcoini în ianuarie 2017, cu 1200 de dolari o fisă”, explică Woodin. „Dacă acel individ a vândut bitcoinul în decembrie 2017, atunci a câștigat aproximativ 18 000 de dolari. Acest profit pe termen scurt este taxat ca venit obișnuit în SUA. Presupunând că rata de impozitare este de aproximativ 20%, obligația fiscală ar fi de 5400 de dolari.”
Dacă vorbim de începuturile lui aprilie, bitcoinul se tranzacționa la 6700 de dolari. Așadar, după spusele lui Woodin, în exemplul lui ipotetic, restul de 0,5 bitcoini (sau 3350 de dolari) nu ajunge să acopere datoriile la finanțe de 5400 de dolari.
Așadar, lichidarea condusă de taxe ar fi fost irațională. Desigur, oamenii nu sunt mereu raționali.
Trevor Gerszt, director la CoinIRA, companie specializată în conturi de pensionare individuale, a dat alt motiv pentru care să ne îndoim de legătura puternică dintre scăderea prețului bitcoin și vânzarea sincronizată cu ziua taxelor. Acesta a discutat despre lipsa de activitate pe blockchainul bitcoin.
„Dacă lichidarea pentru taxe ar fi cea care conduce într-adevăr prețurile bitcoin, ne-am putea aștepta să avem o creștere a vânzărilor. Totuși, tranzacțiile confirmate au fost relativ puține și au rămas așa în ultimele două luni”, spunea Gerszt marțea trecută.
Desigur, marile schimburi au început să bage tranzacțiile în loturi încă din primul trimestru, deci numărul lichidărilor reflectate de registrele publice ar putea să fie subestimat.
Eric Ervin, director la Reality Shares, care a lansat un ETF cu investiții în tehnologia blockchain, spune însă că taxele sunt un factor important în performanța criptomonedelor, dar nu unul principal, așa cum arată momentele de scădere.
„Lichidarea a început în decembrie și a atins minime pentru prima oară în februarie. Acum retestează minimele din februarie”, spunea acesta marți.
Nu are sens să încerci să lichidezi criptomonedele într-un exces de panică, doar pentru că îți bat autoritățile la ușă. Desigur, dacă se ajunge într-o situație limită, o să trebuiască să lucrezi cu autoritățile, să faci un plan de plăți și apoi să speri că piețele cripto își vor reveni.
Dacă e să cumepri în anticiparea unei reveniri, nu te aștepta să se întâmple fix după ziua taxelor.