Prăbușirea unei criptomonede minore (CLAM) a generat pierderi de 13.5 milioane de dolari pentru creditorii de pe platforma Poloniex. Incidentul fost provocat de cei ce realizau margin trading pe platformă.

Margin trading presupune împrumutarea de fonduri de la platformă pentru a paria pe evoluția unor criptomonede. În general, acest tip de activitate poate genera profituri mai mari, dar prespune și riscuri mult mai mari.

CLAM s-a prăbușit de la 20$ la 6$

În acest caz, utilizatorii au garantat împrumuturile cu criptomoneda CLAM. Prețul acesteia a scăzut de la 20$ la 6$ în cursul zilei de 26 mai. Evoluția a generat pierderi totale de 1800 BTC, aproximativ 13.5 milioane de dolari.

Cei ce împrumutaseră fonduri nu au mai putut să plătească, iar garanțiile folosite și-au pierdut de asemenea valoarea.

Platforma Poloniex a decis să utilizeze 16% din fondurile creditorilor pentru a acoperi pierderile. În același timp, a înghețat conturile celor care au făcut împrumuturi pentru margin trading în CLAM.
În prezent, exchange-ul încearcă să recupereze fondurile pentru a acoperi pierderile creditorilor.

Lipsă de lichiditate și de sisteme de siguranță

În timp ce Poloniex a declarat că este neobișnuit ca traderii să utilizeze CLAM ca garanție, utilizatorii din SUA pot face acest lucru cu orice activ disponibil pentru împrumut.

„Viteza prăbușirii și lipsa de lichiditate pe piața CLAM au făcut imposibilă ca toate lichidările automate ale pozițiilor de marjă CLAM să fie procesate așa cum s-ar proceda în mod normal pe o piață lichidă. În plus, o sumă semnificativă din valoarea totală a împrumutului a fost garantată în CLAM, astfel încât atât pozițiile debitorilor, cât și colateralul acestora și-au pierdut cea mai mare parte a valorii lor simultan „,

a explicat exchange-ul.

Analiștii au comentat de asemenea asupra faptului că platforma nu are niciun fel de sistem de avertizare care să prevină astfel de situații. În total, 0.4% dintre utilizatori au fost afectați.

Posibile probleme legale pentru platforma Poloniex

Poloniex a decis să distribuie pierderile în rândul creditorilor BTC deoarece fondurile acestora sunt cumulate pentru a diminua riscul de margin trading.

„Toate împrumuturile BTC pe Poloniex sunt cumulate într-un pool comun care este împărțit pe toate piețele. Dorim să subliniem faptul că în prezent căutăm soluții pentru ca debitorii implicați să plătească sumele datorate și explorăm și alte modalități de acoperire a pierderilor. Pe măsură ce recuperăm fondurile, le vom returna creditorilor afectați”,

a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

În SUA, distribuirea pierderilor de acest tip este ilegală, dar nu este clar ce înseamnă asta pentru economia cripto. Până în prezent nu au existat cazuri similare care să clarifice problema. Acest lucru s-ar putea schimba dacă creditorii BTC ai Poloniex din SUA decid să inițieze acțiuni în justiție.

„Orice exchange cripto care socializează (distribuie) pierderile este ținta perfectă pentru un proces”,

a subliniat David Silver, avocat specializat în legislația comercială.