Cel mai mare provider pentru comunicații interbancare, SWIFT, a derulat un proiect de testare a tehnologiei blockchain împreună cu 34 de bănci la nivel modinal în perioada aprilie 2017-martie 2018 și a declarat că rezultatele au fost excelente, astfel încât își vor dezvolta platformele pentru integrarea la nivel de rețea.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) este o rețea de mesagerie pe care majoritatea instituțiilor financiare din lume o utilizează pentru a transmite informații și instrucțiuni de transfer printr-un sistem standardizat de coduri. Fiecare bancă are alocat un cod ce este folosit pentru transmiterea detaliilor de tranzacții către ale instituții financiare.

În aprilie 2017, SWIFT a început un proiect de testare a modului în care tehnlogia DLT (Distributed Ledger Technology) și PoC (Proof of Concept) poate fi integrată în rețeaua proprie pentru a facilita transferurile interbancare.

În cadrul proiectului a fost utilizată platforma blockchain Hyperledger și au fost incluse 34 de bănci și instituții bancare precum BNP Paribas, grupurile bancare din Australia și Noua Zeelandă, Commerzbank, Societe Generale și JPMorgan Chase Bank.

Scopul inițiativei a fost de a testa modul în care tehnologia blockchain poate facilita plățile internaționale, în special în cazuri în care este vorba de conturi deținute de o bancă într-o altă bancă și în altă monedă (așa numitele conturi Nostro).

Conform declarației de presă lansată de SWIFT, proiectul a avut foarte mare succes, demonstrând că DLT asigură funcții precum

”gestionarea în timp real a tranzacțiilor, facilitarea auditului, vizibilitatea balanței conturilor, confirmarea rapidă a tranzacțiilor, identificarea facilă a tranzacțiilor în așteptare și disponibilitatea datelor necesare pentru raportările către autoritățile de reglementare”

De asemenea, tehnologia DLT asigură confidențialitatea informațiilor, securitate și control, precum și structurile necesare pentru identificare corectă și rapidă, ceea ce demonstrează că este potrivită pentru aplicații financiare inter-bancare.

Stephen Gilderale, directorul de dezvoltare al platformei SWIFT, a declarat că departamentul să va prioritiza cercetările pentru a asigura capacitatea infrastructurii de a integra serviciile blockchain, indiferent că vor fi oferite de SWIFT sau de alte companii similare.

În raport se menționează însă faptul că sunt necesari anumiți pași înainte de a putea implementa tehnologia la nivel mondial – de exemplu, este necesară migrarea serverelor bancare către sisteme care să suporte procesarea tranzacțiilor în timp real. De asemenea, tehnologia DLT implementată la nivel mindial ar necesita 10.000 de canale doar pentru procesarea tranzacțiilor din conturi Nostro (proiectul a utilizat doar 528).

Ca etapă următoare, SWIFT va încuraja partenerii financiari către utilizarea unor sisteme în timp real de gestionare a lichidităților și de procesare a tranzacțiilor, precum și pentru dezvoltarea platformelor bancare interne ca să fie compatibile cu tehnologia DLT.