După prima săptămână de pre-sale pentru tokenul Petro, președintele venezuelei Nicolas Maduro a afirmat că suma acumulată este de 3 miliarde de dolari, de la investitori din 127 de țări. Problema este că afirmațiile sunt înșelătoare – este vorba de fapt despre investitori înregistrați cu pre-comenzi, nu de tranzacții propriu zise, fapt demonstrat de lipsa trannsferurilor din portofelul oficial
Conform declarațiilor oficialilor venezueleni, majoritatea tokenilor au fost achiziționați în dolari americani, urmați de bitcoin și ether (40.8% dolari, 6.5% euro, 18.4% ethereum, 33.8% bitcoin și 0.2% în yuan), prin intermediul a 171,015 de tranzacții confirmate.
Ziarul Correo del Orinoco, finanțat de guvern, a listat o parte din țările participante – Afghanistan, Albania, Germania, Andorra, Angola, Antigua și Barbuda, Arabia Saudită, Algeria, Argentina, Australia, Austria, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bolivia, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Cameron, Canada, Qatar, Chile, China, Cypru, Colombia, Corea de Sod, Costa Rica, Croația, Cuba, Danemarka, Ecuador, Egipt, El Salvador, Emiratele Arabe Unite, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Estonia, Philippine, Finlanda, Franța etc.
La începutul săptămânii, Polonia a susținut că nu are niciun interes în criptomoneda bazată pe petrol, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a avertizat investitorii că achiziția de Petro încalcă legislația cu privire la sancțiunile economice impuse Venezuelei, iar unul dintre diplomații ruși a declarat presei că Rusia va analiza cu grijă oportunitatea de a investi în Petro înainte de a lua o decizie. Între timp însă, un start-up rusesc, Zeus, a sprijinit guvernul venezuelean în configurarea strategiei de emitere a petro.
Peședintele venezuelean a afirmat pe Twitter că lansarea Petro a fost susținută de compania rusească Zeus și de fundația NEM (cu toate că aceștia din urmă au declarat că tehnologia lor este disponibilă oricărui individ sau organizație și că Fundația NEM evită susținerea ideologiilor politice).
De asemenea, media venezueleană care nu este finanțată de guvern a subliniat faptul că site-ul oficial pentru achiziționarea Petro are erori ce împiedică achiziția criptomonedei și că nu a fost înregistrată nicio tranzacție până în prezent. Ca răspuns la erorile de pe site-ul oficial, contul de Twitter oficial al Petro a recomandat utilizarea exchange-ului EtherDelta, însă nici acolo nu există tranzacții reușite cu Petro.
Între timp, guvernul Venezuelean a afirmat că a deschis ”Granja Laboratorio Petro” în Caracas, un curs gratuit de instruire în utlizarea criptomonedelor (în special Petro), la care pot participa ”tinerii care altfel nu și-ar putea permite să plătească 500-800$ pentru un astfel de curs”, conform delcarațiilor unuia dintre instructori.
De asemenea, președintele Maduro a solicitat ca cele mai mari companii de stat (PDSVA, companie ce exploatează petrol și gaze naturale, Pequiven, companie petrochimică și CVG – Corporacion Venezolana de Guyana, care extrage metale prețioase) să își convertească o parte dintre profituri în Petro și să accepte criptomoneda pentru tranzacții.