Criptomonedele folosesc dovada de lucru pentru a maximiza securitatea. Sau o foloseau pentru a menține descentralizarea? Ambele scopuri sunt foarte importante pentru comunitatea cripto, dar sunt în special importante pentru minerii ai căror riguri de minare fac algoritmul de dovadă de lucru – procesarea consumatoare de curent care este folosită pentru a face update la blockchainurile bitcoin și la multe alte criptomonede.

Din păcate, descentralizarea și securitatea pot să fie victime colaterale. Subiectul se află în centrul unei dezbateri câteodată destul de caustice în legătură cu circuitele integrate cu aplicații specifice, sau ASIC-urile. Acestea sunt aparate de procesare care nu fac decât un singur proces, iar acela foarte bine optimizat – căutarea soluției la algoritmul propus de blockchain.

La o discuție organizată luni la evenimentul Consensus 2018, trei nume mari din industria de minare au atacat această problemă. S-a discutat despre implicația ASIC-urilor pentru securitate și descentralizare. Discuția a ajuns de mai multe ori la rolul guvernelor, uneori văzute ca parteneri, alteori ca adversari de temut.

ASIC-urile sunt chipuri de calculator construite pe comandă pentru a mina criptomoneda hipereficient. Când un asic este dezvoltat pentru a mina o anumită monedă, de obicei unitățile de procesare grafică – GPU – de care se folosesc mulți mineri la scară mică, sunt scoase de pe piața de minare.

Pentru unii, inclusiv pentru participantul la discuție Margo Streng, director la Genesis mining, aceasta este o problemă.

„Plăcile grafice sunt cel mai descentralizat hardware de minare pe care îl avem în lume”, a spus acesta la eveniment.

Parte din argumentul său este că sunt mai ieftine și investiția inițială pentru a lansa operațiunile de minare este mai mică.

Pentru Gideon Powell, CEO la Autonomous Crypto Corp, Streng are dreptate.

„Da, ASIC-urile nu sunt la fel de descentralizate”, a spus acesta, dar a mai adăugat: „Îmi plac ASIC-urile, sunt mult mai sigure decât plăcile grafice.”

Deși minarea bitcoin a fost complet dominată de minerii cu ASIC-uri de mai mulți ani, Powell nu își face griji deloc.

„Nu văd problema descentralizării pe mai departe ca devenind o problemă uriașă pentru bitcoin, deloc.”

Cei doi nu au căzut de acord sub nici o formă. Problema se rezumă la care dintre aspecte ar fi percepute mai mult ca o amenințare. Streng este îngrijorat în legătură cu concentrarea puterii de minare în câteva mâini. Powell, care a spus că este din „aripa anarho-libertariană” a spațiului cripto își pune mai degrabă problema ostilității din partea autorităților.

„Guvernele ar putea să le dea minerilor cu placa grafică de furcă, dând un atac de tipul 51%”, a spus Powell, referindu-se la un atac de tip brute-force asupra blockchainului, în care atacatorul strânge mai multă putere de procesare decât toți participanții de bună credință din rețea. „În ceea ce privește bitcoinul, acest tip de atac ar fi extrem de greu de dat.”

Streng nu este chiar așa de sceptic când vine vorba de guverne. Chiar a deschis subiectul că s-ar putea lucra cu ele, oferindu-le minerit în cloud cu placa grafică pentru a-și pune în funcțiune propriile rețele blockchain.

„Dacă vor să folosească consens proof-of-work, care este singura metodă dovedită de până acum, vor avea nevoie de putere de procesare”, a spus Streng.

În orice caz, streng a continuat, plăcile grafice oferă beneficii mai pragmatice când vine vorba de tipul de bifurcații hard anti-ASIC pentru care comunitățile ethereum și zcash fac presiuni. „Ești mai flexibil în felul acesta”, a spus Streng.