Ministerul rus al finanțelor și-a dezvăluit propunerile de reglementare a ICO-urilor în proiectul de lege care urmează să fie prezentat în această săptămână. Acestea includ suma maximă pe care un ICO o poate ridica, precum și o limită de investiție pentru investitorii necalificați.
Limite propuse pentru ICO
Ministerul rus al Finanțelor a elaborat un proiect de lege care va fi prezentat pe 28 decembrie. Ministrul adjunct de finanțe, Alexei Moiseev, a descris proiectul de lege, relatat miercuri de Tass:
“Un maxim de 1 miliard de ruble (adică aproximativ 17,3 milioane USD) pot fi stranse prin intermediul unui ICO, iar fiecare investitor necalificat va putea să investească maximum 50 000 de ruble (aproximativ 864 USD)”.
El a clarificat că un investitor calificat poate investi orice sumă. „Vrem să facem proiectul de lege cât mai direct posibil și să minimalizăm referirea la normele Băncii Rusiei, astfel încât reglementarea ICO-urilor să nu devină un alt control al monedelor”, a subliniat Moiseev.
Citeste despre Cursuri de criptomonedă la universitățile din Rusia
În prezent, ICO-urile și criptomonedele nu sunt reglementate în Rusia. Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a pus sub mandat guvernul să creeze un cadru de reglementare pentru acestea până la data de 1 iulie a anului viitor.
Comentariile participanților la piață
Propunerile lui Moiseev au fost bine primite de către participanții la piață: „Cred că aceasta este o poziție excelentă de pornire pentru piață, faptul că există anumite restricții privind valoarea investițiilor generale și calificarea investitorilor”, a declarat Eugene Gordeev, fondatorul portalului Decenter. “Pentru un utilizator obișnuit, 50 de mii de ruble este mai mult decât suficient pentru a începe să investești într-o ICO”, mai afirmă Gordeev. Pe baza experienței sale in vânzările de token, el a menționat că investitorii de retail, de obicei, investesc o mie de dolari.
Mansour Hüseynov, directorul Fondului de Investiții Cryptolife, a comentat:
“Propunerile de reglementare a ICO-urilor ar părea logice, dar pragul de 50 de mii de ruble pare să fie subevaluat. Aș propune 500-600 de mii de ruble (aproximativ 8.635-104.400 USD)”.
La începutul acestei săptămâni, ministrul de finanțe al țării, Anton Siluanov, a declarat într-un interviu pe canalul 24TV că numai „comercianții profesioniști ar trebui să lucreze cu criptomonedele”, nu cetățenii obișnuiți care ar putea vedea bitcoin ca o modalitate de îmbogățire rapidă. Potrivit președintelui Comitetului pentru Piețele Financiare din State Duma, Anatoly Aksakov, proiectul de lege pentru reglementarea criptomonedelor și a ICO-urilor se dorește să fie adoptat până la sfârșitul lunii martie.