Reclamele la criptomonede, interzise – Asociațiile blockchain și cripto din Rusia, China și Coreea de Sud plănuiesc să înainteze un proces împotriva corporațiilor care au interzis reclamele la criptomonede. Procesul ar urma să schimbe restricțiile impuse de Facebook, Google, Twitter și Yanex. Au ajuns la un acord să ducă, cazul în instanța americană, după o conferință cripto de la Moscova.

Abuz de putere

Reclamele la criptomonede, interzise – Procesul va fi înaintat într-una din jurisdicțiile americane în luna mai, de către grupul nou format – Asociația Blockchain din Eurasia (EBA). Reprezentanți ai Asociației Blockchain și Cripto din Rusia, Asociația Afacerilor cu Capital de Risc din Coreea și Asociația Chineză a Investitorilor Cripto au semnat un acord pentru a crea EBA în timpul congresului Blockchain RF -2018 la Moscova din 27-28 martie. Vor crea un fond cripto special pentru a finanța acțiunile legale, care poate fi susținut și din donații.

Cea mai populară rețea socială, Facebook, și cel mai mare motor de căutare, Google, au interzis reclamele la criptomonede în ianuarie, respectiv martie. Presa rusă a scris despre o decizie similară a celui mai mare motor de căutare din țară, “Яндекс” (Yandex). Compania nu a confirmat oficial măsura.

Acum zece zile a ieșit la iveală că și cei de la Twitter plănuiesc să impună restricții. Conform Reuters, platforma de microblogging a confirmat schimbarea de politică, care a intrat în vigoare ieri, 27 martie. Interdicția acoperă promovarea ICO-urilor și vânzărilor de jetoane, după spusele reprezentanților Twitter. S-a spus că și Snapchat a luat măsuri similare.

Acuzați că au creat un cartel ca să manipuleze piața

Refuzul simultan de a face reclamă criptomonedelor ar putea să indice faptul că s-a făcut un cartel, a spus președintele RACIB, Yuri Pripachkin, citat de Tass și Interfax.

„Credem că aceste patru companii se folosesc de puterea de monopol și au căzut de acord să manipuleze piața”, a adăugat el.

Pripachikin a indicat că interdicția a dus la scăderea semnificativă a pieței în ultimele luni.

Problema va fi discutată într-o curte judecătorească americană, după spusele oficialului. Avocații vor avea ultimul cuvânt de spus în legătură cu jurisdicția în care se va ține procesul.

„Fiecare stat are legi diferite. În unele state, cum ar fi Wyoming de pildă, au fost corecți față de criptomonede”, a comentat Yuri Pripachkin, citat de RIA Novosti.

Pripachkin a adăugat că EBA poate de asemenea să dea în judecată companiile în statele în care sunt înregistrate.

Rusia pierde bani de pe urma ICO-urilor ținute în afara țării

Săptămâna trecută, RACIB a avertizat că economia rusă ar putea să piardă 1,5 miliarde de dolari de pe urma ICO-urilor organizate de ruși în jurisdicții mai favorabile. ICO-urile cu participare rusă au cam 10% din piața globală de ICO-uri. Proiectele rusești au atras 310 milioane de dolari în 2017, conform unui raport care va fi prezentat președintelui Putin.

Două legi care legalizează tehnologia blockchain, minarea, criptomonedele și ofertele ICO au fost introduse în Duma de Stat, cea mai joasă treaptă din Parlamentul rus. Acestea vor fi adoptate în iunie sau iulie anul acesta, spune șeful Comitetului de Piețe Financiare, Anatoliy Aksakov.

Minerii de criptomonedă vor fi obligați să se înregistreze ca antreprenori individuali sau entități legale, după noua legislație, după spusele lui Aksakov. Acesta a mai spus că afacerile de minerit vor avea parte de scutiri de taxe o perioadă de doi ani după adoptarea legislației de economie digitală.