Pot criptomonedele publice să rămână…publice?
Asta este întrebarea care stă la baza unei dezbateri complexe care are loc chiar acum în mai multe comunități ale criptomonedelor mari. Dezvoltatori de la proiecte diverse ca ethereum, monero și zcash au ridicat armele și se pregătesc pentru intrarea pe piață a unei noi forme de hardware, care ar putea să distrugă echilibrul delicat al comunităților lor distributive.
Făcute special să permită operatorilor să câștige o cotă mai mare a recompenselor din rețea, circuitele integrate cu aplicații specifice, cunoscute sub numele de ASIC-uri, au fost lansate pentru minarea unor criptomonede care în trecut puteau să fie generate și securizate folosind doar hardware GPU.
Miza însă este nici mai mult nici mai puțin decât accesibilitatea acestor monede și deschiderea protocolului însuși. Pentru început este important să explicăm ce se petrece în procesul de minare, o frază oarecum complexă care denotă practica prin care oricine, teoretic, poate să își pună la bătaie hardware de la calculator ca să ruleze și să securizeze rețeaua blockchain. Ethereum, monero și zcash pot toate să fie minate folosind plăci grafice cumpărate de la orice magazin de calculatoare. Acestea sunt disponibile pentru oricine și costă doar câteva sute de dolari. ASIC-urile mai scumpe însă sunt făcute special pentru un proces de minare opotimizat. Acesta este nucleul problemelor. Oamenii se plâng că apariția produselor noi va crea o piață mai restrictivă pentru cei care vor să se implice în rețea.
Asta pentru că, așa cum a demonstrat bitcoinul în trecut, plăcile grafice nu or să poată coexista cu ASIC-urile. Apariția lor o să crească rata de hash la un nivel la care alte tipuri de mineri or să devină neprofitabile.
Amenințarea și oportunitatea pe care o avem în față îi împarte pe utilizatorii de criptomonedă în două tabere diferite. Mulți dintre ei au investit deja în niște produse care acum, practic, nu ar mai fi bune de nimic.
Să luăm exemplul unui miner care își spune <fpbitmine>. Acesta a mers atât de departe cât să îl acuze pe crateorul Zooko Wilcox de la zcash că nu face suficient să îi susțină pe cei care au investit ca să ajute rețeaua să câștige valoare.
„Muști mâna care te hrănește”, a scris minerul pe un forum zcash. „Acceptarea minerilor ASIC ar însemna că fiecare miner individual care a susținut rețeaua zcash o să fie forțat ori să treacă la alte monede ori să investească în aparate noi.”
Un du-te, vino
Așadar, mulți mineri amenință că or să își ducă aparatele altundeva sau că o să creeze versiuni alternative la criptomonedele pe care le minează deja. Pot să facă asta la liber clonând baza de cod.
Săptămâna trecută, criptomoneda centrată pe anonimitate a executat o bifurcație fermă, un upgrade la nivelul întregului sistem, care o să scoată din ecuație minerii ASIC și folosirea lor în rețea. În schimb, trei grupuri diferite au făcut bifurcație fermă ca să creeze propriile lor versiuni. Este vorba de monero classic, monero original și monero zero. Fiecare software este compatibil cu o deschidere către minerii ASIC.
Ideile divergente despre beneficiile sau amenințările pe care le aduc ASIC-urile reflectă păreri diferite pe care le au alții din alte comunități cripto.
De exemplu, dezvoltatorii ethereum au fost împotriva unei bifurcații ferme ca răspuns la apariția ASIC-urilor. Vitalik Buterin a propus la rândul său să nu se ia nici o atitudine față de această problemă. Totuși, ca răspuns, unul dintre minerii de ethereum a spus că atitudinea lui Buterin este „o palmă peste față”.
„Toți cei care cred că pot să îi conbinhă pe oameni că cei din comunitate sunt împotriva bifurcației care previne ASIC-urile se înșeală amarnic”, a scris acesta.
Pe aceeași idee, următorul mesaj a apărut pe contul de Twitter vertcoin.
„Ne întristează să vedem că este posibil să apară ASIC-uri pentru ethereum. Credem că este momentul să luăm atitudine împotriva minării monopolizate.”
Aceleași fricțiuni sunt și în comunitatea zcash.
Un miner zcash a avertizat pe un forum că „există consecințe” pentru o criptomonedă care nu reușește să se păzească de ASIC-uri. Fondatorul zcash, Zooko Wilcox, a spus că după părerea lui o bifurcație care să elimine ASIC-urile ar putea să facă mai mult rău decât bine.
Pe lângă asta, cercetătorul IC3, Phil Daian, a spus că eforturile împotriva ASIC-urilor sunt asemănătoare cu o formă de cenzură. Alții au spus că astfel de eforturi cresc puterea echipelor de dezvoltatori.
Toate aceste plângeri împotriva ASIC-urilor par să fie o parte minoritară a dezbaterii.
Ca să măsoare temperatura pieței, s-au făcut mai multe sondaje pe twitter, care arată că majoritatea înclină împotriva unor bifurcații ferme anti-ASIC. Este o procedură care ar avea nevoie de o editare a algoritmului monedei.
Fiecare face ce vrea
Cei care se află de partea cealaltă a dezbaterii sunt ceva mai liniștiți. Comentariile lor sunt un fel de „ducă-se”.
De exemplu, Rob Stumpf, moderator la EtherMining, subredditul de minare al ethereum, a spus:
„Dacă un dezvoltator crede că el sau ea poate să îmbunătățească ethereum și vrea să își facă propria bifurcație, poate să o facă.”
Și dezvoltatorul monero „rehrar” a spus într-un apel recent că „nu se poartă pică” față de grupurile monero divergente.
„Este o schimbare mentală în rândul oamenilor, cu care încă nu s-au obișnuit. Puterea este în mâinile lor și trebuie să aibă discuțiile pe care vor să le aibă”, a spus rehrar.
O discuție pe care a adus-o acest haos la suprafață este interesul ethereum de a scoate minarea din schemă trecând de la dovada de lucru la dovada de miză. Buterin le-a spus dezvoltatorilor la o întâlnire recentă că ASIC-urile ar urma să se ducă pe apa sâmbetii odată cu upgrade-ul, deci nu avem de ce să ne facem griji. Trebuie să adăugăm și că nu avem o dată sigură la care se va face schimbarea.
Într-o deiscuție despre interesele dezvoltatorilor de a elimina minarea, Stumpf a spus:
„Minarea era blestemată încă de la început. Este doar o bombă cu ceas a dificultății, care așteaptă să explodeze.”
Wilcox a spus exact același lucru.
„Poate ar trebui în schimb să lucrăm la alte soluții, cum ar fi trecerea la dovadă-de-miză, sau să facem companiile mari de hardware ca Nvidia și Huawei să vândă hardware de minare la toată lumea.”
Dezvoltatorul pseudonim de la Monero Research Lab, Sarang Neother, pare chiar să creadă că scăderea de 70-80% în rata de hash, scădere care s-a simțit imediat după bifurcație, dovedește că se foloseau în secret ASIC-uri în rețea. După care n-au mai fost.
Dezvoltatorul monero cu numele de <hyc> a spus:
„Comunitatea este ca de obicei împărțită. Cei mai mulți pot să recunoască faptul că echipa de dezvoltatori și-a făcut datoria față de minarea egalitariană.”