Apreciată de foarte mulți utilizatori din lumea cripto, Telegram are avantajul de a fi ușor de utilizat, criptează mesajele și oferă opțiunea de creare de grupuri mari în care utilizatorii pot interacționa liber.
Din păcate însă, are și tendința să aibă probleme tehnice ce afectează regiuni întregi (uneori motivate de intervenția autorităților ruse, dacă e să luam în considerare declarațiile managerului Pavel Durov).
În plus, un concept de bază pentru lumea cripto este evitarea centralizării – așadar, este de preferat să fie luate în considerare și alte alternative la Telegram.
Slack – anterior apariției Telegram, era aplicația favorită a comunităților cripto. Din păcate, link-urile de phishing și spam-ul au devenit copleșitoare, iar cei care au plecat nu s-au mai întors.
Funcționează foarte bine pentru comunitățile mici și comunicarea internă a echipelelor de dezvoltatori cripto, dar grupurile deschise precum cele create în jurul unui ICO nu sunt recomandate.
Discord – similar cu Slack dar utilizat în mare parte de gameri, este ușor de utilizat și este stabil din punct de vedere tehnic. Dintre contra-argumente, grupurile mari sunt greu de gestionat și nu oferă criptare completă, deci este mai puțin privat decât Telegram.
Keybase – varianta open-source a Slack, dar cu criptare completă, Keybase este pritenoasă și privată. Nu a fost încă testată cu grupurile mari, dar pare promițătoare. De asemenea, permite echipelor să stocheze și să distribuie fișiere în siguranță.
Wire – este o platformă orientată spre utilizatorii business, dar este criptată și are o mulțime de caracteristici utile, precum distribuirea de fișiere și screen sharing. Grupurile sunt limitate la 128 de utilizatori iar abonamentele pornesc de la 4 euro pe lună.
Viber – foarte popular în Rusia, Viber este complet criptat și susține că nu stochează datele utilizatorilor pe servere. Grupurile sunt limitate la 250 de membri, dar este foarte utilă pentru comunitățile mici.
Signal – promovată de personalități precum Edward Snowden, Bruce Schneierși criptograful Matt Green, este probabil cea mai privată platformă de mesagerie de pe listă. Nu are limite pentru numărul de membri în grupuri, dar platforma e configurată mai mult ca un sistem de mesagerie închis. Spre deosebire de Telegram, utilizatorii nu pot intra într-un grup când doresc, ci trebuie aprobați de adminsitrator, dar pentru cei pentru care își doresc un sistem privat este cea mai bună alternativă.
Binențeles, lista poate continua – aplicație de mesagerie precum WhatsApp și WeChat pot înlocui anumite aspecte, dar motivul pentru care Telegram a devenit platforma preferată a lumii cripto este că poate fi utilizată și pentru mesaje directe și pentru grupuri mari.
De asemenea, noua generație de platforme descentralizate intră în atenția publicului, cum este de exemplu memo.cash, o soluție de mesagerie bazată pe blockchain-ul Bitcoin Cash. Nu pot intra încă în competiție cu Telegram sau programele similare, dar primii pași s-au făcut deja.
În concluzie, este o idee bună să ai întotdeauna o opțiune de rezervă – dacă pică Telegram. discuția poate continua în altă parte, în funcție de nevoi.
Comunitatea cripto nu poate controla forțele externe care pot să le afecteze abilitatea de a interacționa, dar pot cu siguranță să se asigure că nu e dependentă de o anume platformă. Descentralizarea și diversificarea sunt concepte de bază pentru industria blockchain și cripto.