Minerii de bitcoin au făcut din câte se pare o decizie în legătură cu soluția de scalabilitate SegWit. Deja 80% din hashrate-ul rețelei a votat deja pentru acest upgrade la protocol. Cel mai probabil urmează și ceilalți mineri.
Antpool/Bitmain este cel mai mare pool de minare și deja votează pentru implementarea SegWit. La fel și Bixin, BW, BTCC, Bitfury, ViaBTC, BTC.TOP și alte pool-uri de minare mai mici.
Este de așteptat să urmeze și F2Pool și, cel mai probabil Slushpool. Reprezentanți ai Slushpool au făcut recent o vizită la Blockstream în San Francisco, dar nu au anunțat încă despre ce au discutat.
Cel puțin unul dintre cele două pool-uri va trebui să facă lock-in pentru ca SegWit să se activeze. Chiar dacă SegWit are deja 80% din hashrate, variațiile blocului pot însemna că tabăra SegWit găsesc doar 75% din blocuri sau, dacă sunt foarte nenorocoși 60%.
Problema încă nu este încă tranșată
Minerii trebuie să păstreze hashrate-ul la 80% în următoarele două-trei zile pentru a asigura SegWit-ul. Upgrade-ul se va activa mai apoi, în două sau trei săptămâni. Din cauza variației la minare, se vede că din când în când hashrate-ul pro-SegWit scade sub 80%. Nu este deci clar încă dacă SegWit-ul este asigurat.
Dacă la finalul celor două zile, soluția de scalabilitate câștigă, atunci cei 80% dintre minerii SegWit vor face o bifurcație și îi vor scoate pe ceilalți 20% din rețea. Dezvoltatorii Bitcoin Core au spus în mai multe rânduri că în felul acesta lanțul va face un split. Se pare însă că de data asta nu sunt motive să ne facem griji. Decizia rezonabilă și fezabilă, dacă SegWit câștigă, este ca și restul de 20% din rețea să facă upgradeul.
Asta înseamnă că bitcoinul este mai aproape ca niciodată de implementarea SegWit, după mai bine de doi ani de dezbateri încinse despre scalabilitate. Toate aceste discuții au transformat peisajul bitcoin și vor continua să o facă pentru mulți-mulți ani de acum înainte.
Situația pe termen scurt
Upgrade-ul va permite rețelei să proceseze de două ori mai multe tranzacții decât acum, dacă și restul infrastructurii face upgrade pentru a profita de îmbunătățirile aduse rețelei.
De aici încolo, dezvoltatorii Bitcoin Core au în plan să crească și mai mult capacitatea, comprimând tranzacțiile prin diferite metode. În același timp, așteptăm rețeaua Lightning, care este acum în dezvoltare. Coderii încearcă încă să găsească o metodă să conecteze rețeaua Lightning prin routare.
Întrebarea rămâne însă ce vor face ceilalți, care se opun SegWit-ului și programului stabilit de Bitcoin Core. Unii sugerează că singura soluție reală ar fi să susțină scalabilitatea direct pe blockchain, ca la ethereum. Din câte se pare, unii dintre ei se gândesc deja să facă split într-o monedă minoritară numită Bitcoin Cash, generată printr-un client nou numit Bitcoin ABC. Acesta urmărește în mare parte abordarea Bitcoin Unlimited.
Rămâne de văzut de câtă susținere va avea parte Bitcoin Cash (BCC), după split și mai târziu. Vor crea propria rețea, propriile noduri și va fi susținută de proprii mineri. Vor trebui deci să fie adăugați la infrastructura de acum, ca orice altă criptomonedă.
Unii dintre mineri încă se mai gândesc să se recunoască înfrânți. Alții însă sugerează că este mai bine să lase piața liberă să aleagă, fără să mai aștepte. Așadar, dezbaterea s-ar putea încheia cu un soi de split. Vom avea tickerul BTC pe de-o parte și pe de alta o monedă minoritară cu tickerul BCC.
Următoarele săptămâni vor fi foarte interesante pentru bitcoin. Moneda va alege în ce direcție să o apuce. Decizia va fi cu siguranță una istorică.
Sursa – CryptoCoinsNews