Banca ING, amendată cu 900 milioane de dolari pentru facilitarea spălării de bani

Procurorii pentru crimă financiară din Olanda au acuzat banca ING de încălcări ale legislației AML. Au impus o amendă de 900 de milioane de dolari. Instituția financiară a contribuit la facilitarea operațiunilor de spălare de bani deoarece nu au supravegheat activitatea de pe conturi.

Margreet Frohberg, procurorul principal al cazului, a explicat într-un interviu că „sute de milioane de euro” au fost transferate ilegal. Mai mult, Frohberg explică că spălarea banilor și finanțarea terorismului a avut loc timp de „ani de zile”. Banca ING nu a inspectat corect aceste transferuri și nu a examinat conturile în mod corespunzător.

Potrivit altor rapoarte, încălcările legii AML au avut loc între 2010 și 2016. Unele plăți mari „neobișnuite” au provenit de la o firmă numită Veon (fostă Vimpelcom). Veon plătește, de asemenea, o amendă separată de aproximativ 795 de milioane de dolari. Banca ING a admis infracțiunile financiare, precizând:

„Deficiențele identificate au avut ca rezultat faptul că clienții au reușit să-și folosească conturile bancare pentru practici de spălare a banilor de ani de zile”

a explicat ING.

Cu toate că procutorii nu au identificat angajați implicați în aceste activități, șeful executiv al ING, Ralph Hamers, a declarat că zece angajați au fost fie concediați sau li s-au retras bonusurile.

„Am făcut greșeli inacceptabile. Acest lucru necesită măsuri drastice, pe care le-am luat”

a explicat Hamers.

Recent, acuzații similare de spălare a banilor au fost adresate băncii Danske, cea mai mare instituție financiară din Danemarca. Potrivit rapoartelor, investigația a implicat, de asemenea, Deutsche Bank și Citigroup. Acestea sunt acuzate că au facilitat tranzacții suspecte în valoare de 150 de miliarde de dolari.

Majoritatea activităților au fost identificate ca

„fluxurile masive de spălare a banilor din Rusia și fostele state sovietice”.

Piața cripto se menține la nivelul de vineri

Per ansamblu, piața criptomonedelor s-a menținut la nivelul zilei de vineri, cu o valoare totală de 204 miliarde de dolari.

Bitcoin se menține in jurul valorii de 6500$, cu o creștere de 5% față de săptămâna trecută.

Ethereum, XRP și NEO au de asemenea o valoare constantă, în timp ce Dogecoin și Lisk au înregistrat creșteri de aproximativ 5%.

Tezos, a cărui rețea se lansează oficial în data de 18 septembrie, a înregistrat o creștere de 2%. Se tranzacționează în prezent la aproximativ 1.60$. Fundația Tezos a anunțat că faza beta a blockchain-ului se va încheia luni. Astfel rețeaua evaluată la 1 miliard de dolari va fi oficial activă.

Tim Draper declară că piața cripto va ajunge la 80 trilioane de dolari în 15 ani

Investitorul și promoterul cripto Tim Draper a prezis că piața criptomonedelor va ajunge la 80 trilioane de dolari în următorii 15 ani, comparând-o cu dezvoltarea internetului.

Continuând analogia dintre cripto și internet, Draper a subliniat faptul că piața internetului a înregistrat mișcări similare descendente la începuturile sale. Cu toate acestea, fiecare scădere a fost urmată de un val ascendent și mai mare.

„Internetul a început în același fel, a venit în valuri mari și apoi a început să se prăbușească, iar apoi următorul val vine concentrat, dar mult mai mare, și bănuiesc că același lucru se va întâmpla aici (cu bitcoin)”

a declarat Draper.

Studiu: hard forks reprezintă o amenințare la adresa adopției cripto

Studiul publicat în Springer’s Journal – Sisteme și decizii de mediu susține că hard fork-urile reprezintă o amenințare la adresa criptomonedelor.

Benjamin Trump, cercetător al Centrului Oak Ridge pentru Știință și Educație, a analizat peste 800 de hard forks, diviziuni de cod sursă și soft forks. Autorul afirmă că acest tip de diviziune a blockchain-urilor reduce încrederea comunității în monedele digitale și afectează adopția acestora.

Concluzia este interesantă deoarece experții se așteaptă ca numai în acest an să aibă loc cel puțin 50 de hard forks.

Studiul oferă însă și soluții pentru a combate efectul modificărilor de cod semnificative:

„Măsurile adecvate ar putea include stabilirea unor valori pentru variabilele cheie care pot identifica în mod preventiv dacă sunt necesare schimbări de software înainte de apariția punctelor de inflexiune”

se arată într-un comunicat public al studiului.