Un bot infectează jumătate de milion de servere și minează mii de monero
Mai bine de jumătate de milion de aparate au fost infectate de un botnet care minează criptomonede și au minat aproape 9000 de fise monero, în valoare de aproximativ 3,6 milioane de dolari.
Botnetul Smominru, care a infectat mai mult de 526 000 de servere Windows, a fost folosit să mineze 8900 de jetoane monero de când a apărut pentru prima oară în mai 2017. Botul bazat pe Windows exploatează EternalBlue, care a fost dezvoltat de Agenția de Securitate Națională Americană (NSA) și a fost făcut public de grupul de hackeri Shadow Brokers anul trecut. Eternal Blue a fost lansat mai târziu împreună cu alt exploit dezvoltat de NSA, DoublePulsar, în atacul WannaCry.
Serverele Windows au fost principalele victime ale botului, despre care publicația XDDNet spune că sunt gazde ideale. Sunt pornite în permanență și au mai multă putere de procesare decât un calculator normal. Majoritatea aparatelor afectate se află în Rusia, India și Taiwan, dar atacul se extinde peste tot în lume.
Încercările de a descuraja botul a avut până acum succes limitat. Lucrătorii în securitate cibernetică de la Proofpoint, abuse.ch și ShadowServer Foundation au încercat să eradicheze botul folosind o tehnică numită „sinkholing”, dar Smominru și-a revenit rapid.
Monero a fost implicat în infracțiuni cibernetice tot mai frecvent, cel mai probabil pentru că tranzacțiile, monedelel folosite în tranzacții și istoricul de tranzacții ale monedei sunt private.
Anul trecut, DoublePulsar despre care vorbeam mai devreme a fost folosit pentru a facilita instalarea în secret a unui malware de minare monero. De asemenea, la început de săptămână, firma de securitate TrendMicro a anunțat că a descoperit faptul că minerii se folosesc de serviciile de reclame de la Google, DoubleClick, pentru a distribui malware de minare.
Autoritățile studiază cererea de compensare a celor de la Coincheck
După atacul de 530 de milioane de dolari, autoritățile financiare din Japonia investighează finanțele schimbului Coincheck. Acestea au făcut o inspecție la locație.
Conform unui raport al publicației Nikkei, inspectorii de la Agenția de Servicii Financiare (FSA) a ajuns la birourile Coincheck vineri pentru a investiga dacă firma are capacitatea financiară să îndeplinească promisiunile de a compensa utilizatorii care au pierdut fonduri în urma atacului.
Pe 26 ianuarie, Coincheck, unul din cele mai mari schimburi cripto din Japonia, a pierdut 500 de milioane de jetoane NEM, în valoare de 533 de milioane de dolari, din aproximativ 260 000 de conturi de utilizatori.
În urma atacului, Coincheck a anunțat pe 27 ianuarie că va compensa pierderile, la o rată de 0,81$ pentru fiecare fisă furată. În total, este vorba de 420 de milioane de dolari.
FSA a intervenit pe 29 ianuarie și a dat ordine administrative, cerând schimbului să dea raportul legat de cauzele atacului dar și despre planurile de îmbunătățire a securității.
Inspecția celor de la FSA este prima ocazie în care autoritățile japoneze se implică în supravegherea pieței cripto pentru a proteja inestitorii.
Samsung a confirmat că produce chipuri de minare cripto
Compania Samsung a confirmat că produce chipuri de minare specializate pe criptomonedă. Primele rapoarte despre inițiativă au apărut la începutul săptămânii trecute.
Publicația din Coreea de Sud, The Bell, a spus pe 30 ianuarie că Samsung va da drumul la producția de ASIC-uri, împreună cu o firmă de minare chineză.
Un purtător de cuvânt a spus între timp că „fabricile Samsung s-au implicat în acest moment în producția de chipuri de minare cripto”.
Gigantul sud-coreean nu a dat însă detalii despre aparate. În raportul financiar pentru ultimul trimestru al lui 2017, publicat ieri, Samsung a vorbit despre cererea de echipamente de criptominare. Din 2018, va lanas procesoare de 8 și de 11nm pentru a preîntâmpina nevoile pieței, dar și o „producție de risc” de chipuri de 7nm.
Intrarea pe piață a celor de la Samsung va face competiție serioasă celor de la Bitmain, care dețin o cotă de piață de 70% și folosesc ASIC-uri făcute de producătorii taiwanezi TSMC.
Valul roșu: pierderi masive pe toată piața de cripto
Piața de criptomonede a fost în roșu de vineri și până astăzi. Toate monedele din top 10 după volumul de piață au pierdut mai bine de 10% în ultimele 24 de ore.
Bitcoinul a scăzut cu 16% în aceeași perioadă, ajungând la sub 8000 de dolari. Se îndreaptă către cea mai masivă pierdere săptămânală, de mai mult de 25%, din aprilie 2013.
Criptomoneda a suferit o scădere de 30% în ianuarie.
Cardano (ADA) este cel mai mare pierzător din top 10, cu o scădere de 37%.
Ethereum a scăzut cu 28%. Criptomoneda părea relativ calmă săptămâna asta, după ce Venezuela a anunțat că va crea prevânzarea petro pe platforma ethereum. Taurii au slăbit însă atacul și ethereum s-a tranzacționat la 785%, minimul de până acum pentru 2018.
Ripple este pe locul trei în lista pierderilor, cu o scădere de 35%. Criptomoneda a ajuns acum la 0,635$, minimele din 15 decembrie și până acum.
IOTA, NEO, EOS și litecoin au scăzut și ele cu mai bine de 20%.
Volumul de piață total al criptomonedelor a scăzut cu mai mult de 100 de miliarde, sub 400 de miliarde, pentru prima oară în 2018.