Banca Centrală a Norvegiei analizează conceptul de criptomonedă națională

Un raport publicat săptămâna trecută de Banca Centrală a Norvegiei include o analiză de 55 de pagini despre posibilele moduri în care ar funcționa o criptomonedă emisă de stat, care să funcționeze în paralel cu moneda națională.

În conformitate cu acestă analiză, rolul unei criptomonede naționale ar fi să asigure o alternativă cu moneda fiat, să opereze în paralel cu aceasta ca sistem de plată (suplimentând cardurile de credit și banii cash), să asigure confidențialitatea cumpărăturilor (ceea ce moneda fiat gestionată de bănci nu face) și să asigure acces facil, fără a fi necesare cunoștințe tehnice.

Concluziile raportului sunt că în prezent criptomonedele nu pot oferi toate aceste facilități, deoarece tehnologia este însă în stadiu inițial, dar per ansamblu nu reprezintă niciun risc la adresa sistemelor financiare clasice.

Norvegia este interesată de domeniul cripto deoarece în ultimii ani se confruntă cu o scădere masivă a nevoii de bani cash, majoritatea tranzacțiilor la nivel național fiind realizate prin sistemul bancar.

Tranzacțiile cu Bitcoin iau avânt în Venezuela

Conform analizelor internaționale, Venezuela se confruntă cu o rată de inflației de 7849%, fiind preconizat să se ajungă la 13.000% până la sfârșitul anului. Cifrele sunt estimate de autorități precum Fondul Monetar Internațional, deoarece Banca Națională a Venezuelei nu a mai prezentat date statistice în ultimul an.

În aceste condiții, populația țării se orientează spre achiziționarea de criptomonede, în special Bitcoin, deși cea mai bună rată de schimb pe LocalBitcoin depășește 11 miliarde VEF/BTC și poate să ajungă chiar la dublul acesteia. Discrepanța este evidentă – prețul ”oficial” al Bitcoin este de 590,000,000 VEF/BTC.

Cu toate acestea, tranzacțiile cu Bitcoin pe platfroma peer-to-peer LocalBitcoins ating noi recorduri în fiecare zi, chiar și în condițiile în care un satoshi (cea mai mică diviziune a BTC) are valoarea de 6 VEF.

Platforma blockchain Tracr de monitorizarea a circuitului diamantelor se lansează în acest an

Tracr a fost creat de unul dintre cei mai importanți producători și distribuitori de diamante din lume, compania De Beers, iar proiectul pilot a fost lansat în ianuarie 2018. Începând cu săptămâna trecută, unul dintre cei mai mari distribuitori de bijuterii din lume, compania Signet, s-a alăturat proiectului, despre care se așteaptă să includă majoritatea jucătorilor de pe piață după lansare.

Scopul platformei blockchain Tracr este de a asigura un circuit transparent și sigur al diamantelor pe piața mondială, astfel încât clienții pot verifica provenineța acestora, distribuitorii vor avea costuri mai reduse prin eliminarea intermediarilor iar comerțul per ansamblu va putea fi realizat cu eficiență crescută.

Companie cehă de gaze și energie acceptă criptomonede și planifică strângere de fonduri ce va include și monedele digitale

Compania cehă Pražská plynárenská, specializată în furnizarea de gaze și energie electrică, a anunțat că intenționează să lanseze o platformă de investiții pentru diferite proiecte în domeniu, iar investitorii interesați pot să participe atât cu moneda fiat (coroana cehă) cât și cu criptomonede. De asemenea, compania va accepta monedele digitale pentru plata facturilor.

Inițiativa are drept scop atragerea tinerilor în domeniul investițiilor în energie regenerabilă și gaze naturale, iar sistemele de plată prin criptomonede vor deveni operative până la sfârșitul lunii iunie.

”Nu speculăm cu privire la viitorul criptomonedelor în ansamblu, dar dacă oamneii vor să își plătească facturile prin acestă metodă, le vom pune la dispoziție mijloacele necesare”, a declarat directorul companiei Pražská plynárenská.

În prezent, compania are aproximativ 42.000 de clienți și este singurul furnizor din Cehia care a anunțat că va accepta plata în criptomonede.